Николай Нанков: Ще има проверки кой и как е усвоявал пари в Ловеч!

Николай Нанков

„Община-Ловеч тръби за инвестирани 100 млн. лв. Дали обаче парите от оперативните програми са усвоени по правилата ще установят последващите проверки на договарящите органи, защотото с по- скромни суми други общини направиха чудеса, а в Ловеч качеството на живота не се подобри!“ Това заяви губернаторът и областен координатор на ГЕРБ Николай Нанков, с когото разговяра за в. „Народен глас“ Милен Нанков.

– Г-н Нанков, все повече се налага да се разговаря с Вас в качеството Ви на областен координатор на ПП ГЕРБ-Ловеч, а не на областен управител. Има ли опасност политикът Нанков да измести губернатора Нанков от вниманието на жителите на Ловешко?

 – Докато съм на поста областен управител, няма да престана да изпълнявам задълженията си така, както съм го правил и досега. Нещо повече, именно заради наближаването на изборите ще бъда още по-стриктен, защото знам, че хората са чувствителни в такъв момент, те искат да видят съветстно и отговорно изпълнение на държавническите задължения, а през целия си живот, колкото и скромен да е той като години, съм се стремял да правя именно това – да изпълнявам отговорностите си колкото се може по-добре. Но е съвсем нормално с наближаването на есента вие – журналистите да ме търсите по-често като областен координатор на ГЕРБ, ако това имате предвид. Иначе не – няма начин политикът Нанков да измести губернатора Нанков. Те и досега са вървели успоредно, ще продължат така и занапред. Пък и защо казвате опасност – областният управител и без друго е политическо лице. Разликата е в това, че когато работя в кабинета на областния управител мисля за това как да се решат проблемите без оглед на партийния им цвят. Когато съм със структурите на ГЕРБ по места, естествено е да наблягам на партийните каузи.

– Партиите в парламента не се разбраха за датата на президентския и местния вот? Готова ли е ГЕРБ на компромис или партията ви ще наложи предложението си за 23 октомври?

 – Не налагаме, а предлагаме и аргументираме. А скритият аргумент на БСП е, че искат още три седмици власт по места. Парламентът насрочва президентските избори – ще реши парламентарното мнозинство. България е парламентарна република. По конституция президентът насрочва местните избори. Икономически целесъобразно е двата вота да бъдат в един ден. Президентът претендира, че има силен икономически екип. Ще даде ли президентът лелеяните три седмици на БСП и срещу какъв разход за данъкоплатеца?

– Ако позволите, да минем направо към въпрос номер 1 преди всеки едни местни избори – готова ли е ГЕРБ-Ловеч с кандидат-кметовете си в 8-те общини на региона?

– Да, готови сме с няколко варианта във всяка община за кмет, допълваме и листите за общински съветници. Имаме достойни и доказали се хора, готови да работят за своите общини. Ще предложим най-добрите измежду тях.

– Доколко е верен слухът, че кандидат-кметът на ГЕРБ-Ловеч ще е на възраст, близка до Вашата?

– В ГЕРБ не дискриминираме хората на какъвто и да било признак. Гласуваме еднакво доверие и на младите, и на зрелите, и на мъжете, и на жените, стига да умеят, да са земни и да са отдадени на местните каузи, и защитаващи интересите на хората.

– Кога да очакваме огласяването на името му? Разбира се, и имената на другите негови 7 колеги в областта? И какви качества трябва да има в повече кандидат-кметът на ГЕРБ-Ловеч, сравнен с Минчо Казанджиев и какви свои качества той би трябвало да забрави още сега?

– Естествено ще изчакаме да се вземе решение на национално ниво и тогава и ние ще обявим нашите кандидати – не само за кметове, а и листите за общински съветници в областта. А що се отнася до качествата, сравнени с тези на Минчо Казанджиев – ами на първо място трябва да има едно много важно качество – като говори да гледа събеседника си в очите – това е първият сигнал за искреност на това, което казваш. Веднага след вота нашият кмет трябва да забрави чисто партийните си пристрастия, защото той трябва да бъде кмет на всички ловчалии.

– Знае се, че в и извън старопрестолния град кметът Минчо Казанджиев вече приключи с отчетите на дейността си. Направи впечатление, че на тях отсъстваха, поне явно и дейно, ваши съпартийци. Особено в селата. Това навежда на мисълта, че или ГЕРБ-Ловеч е решена да води крайно търпима политика към деятелността на местната „червена“ общинска управа или партията не разполага, простете за клишето, с боеготовни структури по места?

– За никаква търпимост към деятелността на местната „червена“ общинска управа не може да става въпрос. Убеден съм, че хората в селата много добре правят разлика между думи и дела. Дали са доволни като гръмко и медено им отчитат как за 7 години са инвестирани 100 млн. лв., а всъщност няма никаква реална, видима промяна – улиците им са изровени, децата им пътуват с километри на училище, няма удобен и надежден транспорт, недостатъчни са контейнерите за сметосъбиране, липсва или е амортизирана ВиК-мрежата. Хората и в Ловеч, и в селата си дават сметка, че начинът, по който са похарчени от Общината прокламираните от кмета 100 млн., не е довел до подобряване на живота и стандарта им. Напротив, всички оставаме с чувството, че с тези пари са закупени еднопосочни билети на доста жители на общината към други градове и чужбина. Независимо, че общинският ни лидер Ирина Митева пое нещата в тежко състояние – имахме симпатизанти и поддръжници по места, но нямахме реално структури, за 3-4 месеца почти удвоихме членската маса и още много молби чакат одобрение. Само за няколко месеца успяхме да изградим структури в по-големите села и те започнаха работата си. Скоро ще оцените и тяхната боеготовност, защото наистина нашите членове и симпатизанти са активни, доблестни и непримирими хора. – Да не би да сте забранили на ръководството на общинските структури на ГЕРБ – Ловеч да дава изявления, защото титулярът му Ирина Митева много, ама много рядко си позволява коментари на дейността както на кмета Казанджиев, така и на БСП-Ловеч? – Това е абсурд. Няма човек, който повече от мен да настоява да говорят, да критикуват, да дават идеи и полезни предложения, да анализират ситуацията. Истината обаче е, че Ирина Митева е ангажирана с много организационна работа, която, както казах, вече дава плодове, и по-малко с това да коментира очевидното – БСП през годините повече са говорили и по-малко са свършили за града, но им се отдаде да пропъдят хората от него. А за да дава изявления, Ирина може би трябва и да бъде поканена от местните медии – тя е открит човек и с готовност ще сподели, и мнението си и ще отговори на поставените въпроси.

– Възможно е и да грешим, но днес, поне видимо, около Вас няма кален изборджия или един ловешки Цветан Цветанов. Отсъствието му е въпрос на време, на партийна засекретеност или пък предизборната Ви тактика ще е „И сам воинът е воин“?

– Факт е, че за мен това ще са първи избори в ролята на партиен ръководител. Никога не съм бил привърженик на максимата „и сам воинът е воин“. Сам мога да бъда единствено и само при поемането на отговорност, ако екипът ми от видими и невидими експерти, калени изборджии и новатори-ентусиасти не победи убедително наесен. Моята работа е да акумулирам техните усилия, да ги насочвам, така че всеки да даде най-доброто и заедно да победим. Не са ни нужни закалки и школовки, за да познаваме триковете на БСП. Знаем, че няма да е леко, но ще водим човешка и искрена кампания – не очаквайте от нас мазни обещания, школувано лицемерие и помийни лъжи. И защо са ни калени изборджии – аз вярвам в калените избиратели – те помнят, знаят и виждат до къде ни докараха сладкодумниците, кебапчиите и повея на червените знаменца.

– „Топло, топло!“ или „Студено, студено!“ е вероятността в Ловеч ГЕРБ да се коалира със Синята коалиция за Местни избори 2011?

 – Нашата основна цел е да променим статуквото в общината и то не заради нас самите, а заради ловчалии. Тези, които реално искат такава промяна и не са били част от статуквото, са винаги добре дошли да подкрепят нашия кандидат. – Предстои предизборната кампания за Местни избори 2011 в Ловеч да се разгори в един почти цялостно обновен град. ГЕРБ и БСП ще си поделят 50% на 50% славата от този проект или очаквате всяка партия да дърпа чергата към себе си по тази тема? – Ако визирате проекта за градската среда, не мисля, че един цялостно обновен булевард, без да коментираме качеството, означава цялостно обновен град. Наистина ли виждате почти цялостно обновен град? Защото не само аз, а мисля, че и жителите на Ловеч виждат други картинки. Хората за 9 млн. лв. направиха цялата си улична мрежа в градовете: паркове, детски площадки, паркоместа, подлези, надлези, тротоари – и всичко на по-ниска стойност от проекта на община Ловеч. Непрекъснато от общината тръбят за инвестирани 100 млн. лв. от 2004 до 2010 г. Може и 100 милиарда да се вложат, но след като осезаемо не се почувства промяната от ловчалии, ако не е подобрено качеството им на живот в голяма степен – какво от това. Тук имаме усвояване на евросредства като количество за сметка на обхвата и качеството. Тоест, идват и текат едни милиони в Ловеч, но пропорционално на тях като че ли и хората изтичат от града. Това не е тъжно, а катастрофално. С по-скромни суми в други общини правят чудеса. Ние с много ще имаме един обновен булевард. Къде беше местната власт през тези години, ами чак сега гръмко съобщават, че ще закърпят дупките по 33 улици? Не е ли това явна подигравка с жителите на града? А на нас в ГЕРБ не ни трябва слава от проекти и грамоти за усвояване. Искаме реални резултати – защото с повече далновидност, с коректно насочен ресурс и непреоразмеряване на проектите наистина можеше да имаме обновен град. Ще ви дам пример – към момента рехабилитацията на второкласен републикански път струва 300 хил. лева на километър – за 100 млн. лева си направете сметка какво можеше да се ремонтира, построи и рехабилитира в общината. А дали са усвоени парите от оперативните програми по правилата – разбирайте два пъти наши пари и като европейци, и като българи – ще се установи от последващите проверки на договарящите органи. И дали няма отново от джоба на ловчалии да се покрият финансовите корекции по проектите и на колко ли ще възлязат?

– Вече се знае, че сте най-добрият историк сред българските губернатори и най-добрият областен управител сред историците по отношение на историята на Древния Рим. От коя от т.нар. 6 основни грешки на човечеството според Марк Тулий Цицерон ще се опитате да се опазите преди и по време на предизборната кампания за Местни избори 2011?

 – Да, добре познавам и продължавам да изучавам древноримската история, но определено подлагам на съмнение абсолютизма на твърдението, съдържащо се във въпроса. Въпросът за човешките грешки е по-скоро философски, отколкото исторически. Смея да твърдя, че пет от шестте грешки не допускам по-принцип и предизборната обстановка няма да промени принципите ми. Не отричам, че все още не успявам да не се тревожа за неща, които не могат да бъдат променени или поправени, но това е по-скоро свързано с недопускането на друга от основните грешки, а именно да твърдим, че нещо е невъзможно, защото ние не сме способни да го направим. Преди и по-време на изборната кампания, а и след като спечелим, ще следвам други мои любими римски максими – Благото на народа е най-големият закон; Прекаленото благородство по отношение на наглия човек е нецелесъобразно; Оказаното доверие изисква в отговор вярност; Надеждата за победа приближава към победа, увереността в победата ни лишава от нея и Продължителна победа постига този, който използва човечност. Бих искал и основният ни политически опонент да се замисли върху древните мъдрости, защото пак Цицерон е казал „На лъжеца не вярваме дори тогава, когато говори истината“, а Овидий предупреждава „Дори и твърдите скали биват издълбавани от меката вода“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.