Теофан Сокеров и ученици гостуват с изложба в Ловеч

Теофан Сокеров (в средата) е щастлив в родния град

В понеделник Теофан Сокеров  показа свои картини и рисунки, както и на пет свои студенти, по повод Празника на Ловеч. Експозицията е подредена в Градската галерия на Ловеч и бе открита от кмета Минчо Казанджиев.

Препълнената зала от почитатели и гости на именития художник потвърди славата му в родния град, макар че отдавна работи в столицата като професор в НХА. Винаги се радвам да идвам тук сед приятели, сподели художникът.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч, почетен граждадин на града от 2003 г. През 1961 г. завършва училище „Тодор Кирков“. После учи в НХА, специалност живопис и успешно завършва през 1969 г. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Автор е на десетки изложби в България и чужбина, както и на стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. 

Тогава му помагат ловешките художници Иван Иванов, Иван Василев, Кольо Йончев и Найден Найденов, които се считат за „школата на Теофан”. В много представителни сгради на Ловеч и областта има множество стенописи и мозайки, сътворени от Сокеров

А в живописните си картини той често рисува морския бряг и хората, които го обитават. Персонажите му напомнят на корабокрушенци, оцелели след тежки духовни катастрофи и разпънати на тънките въжета на надеждата.

Това е първата изложба на художника в родния му град, на която идва със своите най-нови ученици. Радостно е, че между тях освен българи има и таланти от Македония и Кипър. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.