Ученически протест разтърси заспалия Ловеч в петък

Искаме ваканция!!!

Ученически протест разтърси заспалия Ловеч в петък на обед. Близо 400 ученици от всички ловешки училища се изсипаха пред общината, а после и пред областната управа с искания за повече зимна ваканция. Както е известно, тази година се пада да тръгнат на школо на 3 януари, което им се струва обидно рано.

Интересното е, че бунтът е тръгнал от фейсбук и мнозина го приемаха като игра. Тук имаше ученици от 6 до 12 клас, които даже не знаеха, че за такова шествие се иска специално разрешение.  С обидни думи, пиратки и крясъци те издигнаха лозунги за „Повече ваканция”. Но понеже са малолетни, те не подлежат на сериозни санкции.

След като скандираха пред кметството, общинска охрана ги пренасочи към областната управа, където е инспекторът на образованието. Полицията отведе двама от учениците, които хвърляха пиратки, но навярно ги е освободила бързо. Униформените не допуснаха повече инциденти и ексцесии.

После началникът на инспектората Райко Райков покани представители на училища на среща, на която учениците да изложат мотивите за своите искания.

В кабинета учениците поставиха своите искания, като изразиха мнение, че предвидените дни за почивка са крайно недостатъчни. Според тях в празничните дни, много от тях ще пътуват до родните си места, в чужбина или в семействата им ще си дойдат техни близки, които живеят в чужбина. Според тийнейджърите, няма да имат време да се подготвят добре за училище, а малката ваканция ще ги лиши от това, да се видят със своите близки. Друг мотив на учениците е, че в някои от училища на 3 януари са предвидени класни и контролни, за които те няма да могат да се подготвят добре.

По време на срещата напрежението пред сградата е започнало да се покачва, за което съобщиха органите на реда. Райко Райков и Елка Баръмова от Областна администрация обясниха на учениците, че протестът им е незаконен, тъй като нямат разрешение за неговото провеждане. После представителите на учениците слязоха при съучениците си за да ги успокоят, като им обясниха, че разговорите ще продължат. След това протестиращите се разпръснаха.

Райко Райков е обещал, че ще разговаря с директорите на ловешките училища за да бъдат отменени класните, които са планувани за първите дни от новата година.

Урокът за учениците бе важен – освен да се борят за правата си, те трябва и да спазват законите.

2 thoughts on “Ученически протест разтърси заспалия Ловеч в петък

 1. За да могат да мързелуват
  прости нали ще хортуват.
  Ама за другото си мълчат
  даже и по избори търчат.

  Започват да ме агитират
  материли ми сервират.
  Защо за спортни съоръжения
  дечурлигата не взимат отношения?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.