Игуменът на Троянския манастир Теодосий е уволнен

Теодосий

Игуменът на Троянския манастир Теодосий е  уволнен и ще бъде преместен в друга обител заради дискриминация на инвалиди в колички. Напълно възможно е да му бъде поставено и тежко послушание, като например да не заема повече ръководни постове. Това съобщиха от Синодалната палата.

Светият синод реши положението му на свое заседание в сряда, уточни Русенският митрополит Неофит, който е и говорител на синода. 

Преди броени дни Деволският епископ Теодосий отнесе глоба от 250 лева от Комисията за защита от дискриминация. През лятото на 2008 г. той изгони група от българи и финландци на инвалидни колички от главния храм на обителта, наричайки ги „грешници” и „прокълнати”. Игуменът отказа да им се извини публично, независимо че потърпевшите го призоваваха за това няколко пъти. Скоро след това един от тях,  Петър Кичашки, който е студент по право, внесе жалба срещу него в комисията.  Дори за 5000 лв. да ме осъдят, ще ги платя, но няма да им се извиня заинати се той тогава.

Такова поведение, особено към инвалиди, е недопустимо за мирянин, още повече за духовник, при това за игумен на Троянския манастир, който е една от емблемите на България и е паметник на културата, каза говорителят на Светия синод епископ Неофит. „Неудобно ми е дори да коментирам случилото се. Не е лесно да съдиш събрат особено по време на Рождественския пост, но въпросът трябва да бъде изяснен. Има човешки норми, пред които никой не може да си затваря очите”, добави дядо Неофит.

Нашата група влезе, помолихме някой да ни разкаже нещо за манастира. Веднага се отзова млад, любезен монах, но докато ни разказваше, бе грубо прекъснат от игумена Теодосий

Той удари с пръчка през краката калугера и му изръмжа :”Нямаш работа с тия”, а после ни нахока и изгони от храма, разказа единият от потърпевшите инвалиди Петър Кичашки.

„Докато се придвижвахме с количките, той вървеше след нас и крещеше: „Махайте се с тези колелета вън!”, допълни подробности той.

В сряда архиереите разгледаха и четири жалби на монаси от Троянския манастир, които се оплакват от грубо поведение на игумена Теодосий към тях. 

Братята са описали поведението му. Действително той е много по-строг, отколкото е необходимо, коментира говорителят на синода епископ Неофит.

В синода има и купчина жалби от миряни срещу игумена на Троянския манастир, в които те също се оплакват от грубо отношение, както и от това, че там се продавали само скъпи свещи. Кандидатурата на бившия ректор на Софийската духовна семинария еписоп Сионий ще бъде лансирана за нов игумен на Троянския манастир, съобщиха още от Синодалната палата. Тя ще бъде предложена от Видинския митрополит.

Интервю на Дарик радио

Кажете, дядо Теодосий, защо „колелетата вън от храма“?

Не съм казал, че вън от храма, но бях в кабинета си, дойдоха самите свещопродавачки и казват „дядо Теодосий, ела да видиш какво чудо е в църквата, колелата в централната част се въртят”. Какви колелета бе? „Ще дойдеш да ги видиш”. Отидох и ги видях, и казах „Моля, напуснете църквата с колелетата навън”.

Това са хора с инвалидни колички?

Не всички може. Това е Паметник на културата, никой няма да позволи, ние сме длъжни да ги спазваме, не и да влизат непрекъснато дихалета, който иска да се поклони – има, те не са част от иконата – ще се поклонят. Но с колелета вътре в централната част на храма не, защото непрекъснато почистват и самите свещопродавачки са изморени. Това, което те са го казали, че хода със сопи, аз имам една пръчка, която е 60 см и на нея се подпирам, където ходя по коридорите, по стъпалата. Никаква сопа, те може би нямат представа какво значи сопа? Какво значи сопа нека да ми обяснят?

Наричали ли сте ги грешници, чужди грехове изплащате?

Казал съм, че Господ казва: „Ще сложа белег върху лицата им и по това ще ги познате за доброто на хората”. Казах им, може би вие изпълнявате на някого грешките, греховете. Това е за назидание. Това го пише в свещеното писание, аз не го измислям от себе си.

А храмът не е ли за всички и най-вече за страдащите?

В храма могат да дойда всички, но не може през всяко време да вдигат шум вътре. Както виждате, тази вечер всички чиннопоклонно стоят вътре, вратите са отворени, всеки влиза, излиза, на никого не забранявам. Сутрин от 6 часа до 19 часа църквата е отворена.

А те с какво ви провокираха, много шумяха ли?

Казах ви, че самите свещопродавачки дойдоха и се възмутиха.

Много шум са вдигали?

Какво са правили, те по-добре си знаят. Все пак аз съм на възраст и да ми задават такива въпроси не е полезно и няма смисъл да ме провокират и да ми казват, че съм бил с „козя брада” и разни такива провокации. Сега не е редно да казвам, но действително ако ме съдят, нека да заповядат – каквото желаят, аз ще се отбранявам докрай. Ще отбранявам българската православна църква в лицето на Троянската света обител.

Смятат да сезират Комисията за защита от дискриминация, там да подадат жалба, глобата е до 2000 лв.

И 5000 лв. ще платя. Нека да знае целият свят какво правят.

Преди това идвали ли са хора с увреждания тук?

Тук идват най-различни, никой не ги е спирал. Спокойно са влизали вътре. Гледали са, разглежда ли са, никой на никого не е правил забележка. Това е първият случай, в който държанието им беше много лошо.

Вие разкайвате ли се, че „сте мерил с техния аршин” – те агресивно и вие агресивно?

Няма смисъл какво да казвам дали съм агресивен, дали не съм агресивен, защото работата на манастирския брат е много. Те непрекъснато са заети и всеки си има послушание и всеки е длъжен да се подчинява на игумена.

 Казвате, че има клевети в това, което говорят, вие смятате ли да ги съдите

Няма какво да ми задавате въпроса – има ли клевети – вие сама видяхте и чухте по интернет какво говорят и приказват. Това, което говорят не е истина.

 Смятате ли и вие да ги съдите, ако те тръгнат да ви съдят?

 Когато му дойде времето с какъвто аршин ме мерят с такъв и аз ще меря.

Един коментар към “Игуменът на Троянския манастир Теодосий е уволнен

  1. Този от църквата трябваше да е отлъчен
    и документ за това да му е връчен.
    И пред камерата размаха пръчка
    ха сега кой е вдигал глъчка???

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.