Съдът в Ловеч до месец казва по дело за достъп до информация за патронажа

До края на декември Административният съд в Ловеч трябва да се произнесе по дело № 197/2010 г., заведено от гражданина Данчо Заверджиев срещу кмета на общината относно достъп до договор за ремонт на социалния патронаж. Това определи съдия Габриела Христова на редовно заседание на 30 октомври в Ловеч, на което бе даден ход по същество.

Както писахме, гражданинът Заверджиев заведе дело след отказ за достъп до тези документи. По-рано той поиска достъп до договора със заявление съгласно Закона за достъп до информация.

С писмо кметът е поискал съгласието на третата заинтересована страна, но такова съгласие няма. Фирмата „Пирс –Д” ООД – Пловдив, категорично е отказала да предостави договора си, позовавайки се на търговската тайна. Фирмата е съконтрагент на общината по ремонт на базата на домашния социален патронаж.

Общината на свой ред издава свой отказ, на базата на несъгласието на третото лице с решението за отказ изх. № ДОИ/54 от 16.08.2010 г. 

Това право обаче се оспорва, тъй като става дума за публични средства по проект с европейски пари.

Достатъчно правно основание за отказа е чл. 37, ал. 2 от ЗДИ, твърди юристът на общината Пламен Печев. Налице е и хипотеза според Закона за обществени поръчки, където има публичен регистър. Според юриста на общината,  жалбата от отказа на общината е неоснователна и необоснована е трябва да се отхвърли. Казусът трябва да се реши в едномесечен срок. Проектът за ремонт на социалния патронаж в Ловеч и Дойренци е от 03.02.2009 г. с продължителност 24 месеца. Общата стойност на проекта е 1 709 365, 80 лв.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.