Игуменът на Троянския манастир осъден за дискриминация

Теодосий

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий ще трябва да плати глоба, така за първи път висше духовно лице у нас е осъдено за дискриминация. От своя страна Светият синод ще реши на 8 декември какво ще бъде наказанието за игумена.

Епископ Теодосий ще плати глоба  от 250 лв. за това, че през 2008 г. е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници“ и „прокълнати“.  Както е известно, случаят нашумя и в местните медии. Игуменът досега не взе отношение, въпреки многобройните опити на НГ да се свърже с него.

Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено меналата седмица, съобщи подалият жалбата Петър Кичашки. Той призова Светия Синод да освободи от поста осъдения за дискриминация игумен.

Кичашки заявява още: „Игуменът е осъден за дискриминация, за обида пряко към мен. Най-после има решение по този наболял казус.

Освен това комисията е определила една символична глоба, но човекът е наистина осъден.

Той е посочен за човек, който е дискриминирал хора с увреждания.“

Според Кичашки, в редиците на БПЦ има и други духовници, които са със същата нагласа като игумен Теодосий. Това било видно от стенограмата от последното заседание срещу игумена. Там свещеник Кирил е дал свидетелства в негова полза, но  кмисията е проявила юридическа мисъл и не му е признала показанията. Той не е бил пряк очевидец.

В показанията се казва, че според него и според неговия прочит на Библията наистина Исус бил казал, че хора с увреждания са грешни. Според него всички хора сме грешници, а хората с увреждания са повече грешни от другите хора.

Кичашки каза още:

„Най-после справедливостта е възтържествувала. Вижда се, че този човек наистина е извършвал нещата, които аз твърдях, които той упорито отричаше да са се случвали. Ето моментът, в който той получава публично порицание за неправилно държание от човек на висш църковен сан.“

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий е заявил, че няма да обжалва наложената му от Комисията за защита от дискриминация глоба в размер на 250 лв и ще я плати.

Той не смята да се оттегля сам от поста игумен на манастира, макар да казва, че вече е на 77 години. Той не се смятал за виновен, защото инвалидите вдигали много шум с количките и се държали много лошо.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.