Федерация настоява за изменение на закона за културно наследство

Федерацията по металдетектинг със седалище Ловеч предлага две изменения и допълнения към Закона за културното наследство, съобщиха оттам. Те уточняват какво точно е теренни проучвания  („не са теренни проучвания недеструктивни методи за изследване на земните пластове, когато не се издирват и изучават археологически обекти като културни ценности.”) и кога не е обходима регистрация („не подлежат на регистрация специални технически средства, когато няма да се използват за издирване и изучаване на  археологически обекти като културни ценности”). Федерацията по металдетектинг подкрепя необходимостта от защита на националните богатства с археологическа и историческа стойност, но счита, че предотвратяване на  опасността от ограбване на обектите на културно наследство следва да става с други мерки, по-подходящи и по-малко ограничителни за свободното ползване на металдетекторите.

Затова е неприемлива тезата, че металдетекторите се използват само и единствено за издирване на археологически обекти като културни  ценности. Неприемливи са въведените на практика ограничения за  свободното им използване, чрез изискването  въведено в чл.150, ал.1 от Закона за културното наследство, а именно собственикът или държателят на такова средство да притежава образователно-квалификационна степен „магистър” по специалност от професионално направление „История и археология” и най-малко две години професионален опит в теренни проучвания.

С металдетекторите могат да се търсят много други вещи, които не съставляват част от културния пласт, намират се извън територията на археологически обекти и не представляват културни ценности. Законът би следвало ясно да разграничи двете хипотези.

Следователно не следва металдетекторите да подлежат на регистрация, поради което правим предложение за допълнение на чл.152 от ЗКН с добавянето на ал.4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.