Откриват регионални клубове по металдетектинг в страната

Илия Илиев от Ловеч бе преизбран за шеф на федерацията

Българската национална федерация по металдетектинг (БНФМ) ще открива свои регионални клубове из страната. Решението бе взето на Общото събрание на сдружението, което се проведе на 6 ноември в Ловеч. Първите клубове ще бъдат открити в София, Бургас, Кърджали, Русе, Плевен, Силистра, Враца, Асеновград, Видин и Монтана.

БНФМ поддържа контакти с европейски клубове по металдетектинг, както и с най-крупните производители на металдетектори в света, заяви председателят на федерацията Илия Илиев, който бе преизбран за лидер на организацията. В Норвегия, например, няма закон или разпоредби що се отнася до продажби на детектори, нито пък се изисква лицензионна регистрация – всеки може да си закупи, внася и използва метални детектори, посочи той. На всички известни древни местоположения е забранено да се търси по този начин. Всякакъв друг металдетектинг е безплатен и свободен за всеки, стига  има разрешението на притежателите на земята.

Федерацията настоява да се приеме нов Закон за културното наследство, както и нови текстове в Наказателния кодекс в съответствие на Международното и Европейското право, заяви Илиев. Необходима е спешна актуализация на базата данни за недвижимите паметници на културата, както и създаването на публичен регистър с точните им граници и свободен достъп до списъците в хармония с европейската и световна практика.

БНФМ настоява за изработването на ясни правила за опазване паметниците на културата и прозрачна процедура на действие с възможности за обществен контрол.

Има внесено предложение за сътрудничество с Регионалния исторически музей в Ловеч от  20 октомври, съобщи още Илиев. Предлага се членове на БНФМ да провеждат периодични срещи със специалисти от музея с цел предоставяне на информация и обмен на впечатления, относно интересни места за изследване и възможно наличие на недвижими културни и исторически ценности. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.