Граждани и експерти са на различно мнение за масовата сеч на липи в Ловеч

 

Граждани организираха подписка до НС

Бурна дискусия върви в обществото, правят се подписки, отправят се закани

Последните дни в редакцията се получиха редица писма и сигнали на възмущение от масовата сеч на липите по бул. „България”, за което писахме още в брой 67. Особено силно е писмото на адвокат Северина Лозанова, която задава редица въпроси до кмета на община Ловеч. Отделно тече подписка на живо и във Фейсбук, която има над 1700 участници,  за която ви съобщихме. Събраните подписи ще бъдат представени на Народното събрание с молба да се спре изсичането. То обаче върви с пълна сила и напълно законно. Кметът Минчо Казанджиев се включи за пореден път в „Бай Ганьо Европеец“ по БиТиВи, за да оправдае сечта.http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/bajganjo-evropeec/story/186895945-Lovech_–_s_nova_zelena_sistema.html

Представяме и част от широко публикуваното в местните медии становище на специалистите  в общината, които твърдят, че няма друг начин за улично озеленяване.

Изсичането е най-грозната гледка, която съм виждала в Ловеч 

Изсичането на прекрасните дървета по булевард „България” е най-грозната гледка, която съм виждала в Ловеч! В този град и без това няма друго освен природа – ако и с нея приключим, г-н кмете, определено си тръгваме заедно с децата си! Дърветата, които поголовно сечете, никак не са болни. Нито пък кореновата им система с нещо пречи, просто искате да „усвоите” по български европарите.

Изобщо не става дума за запазване дори на едно дърво и за никакви болни дървета – лично си направих труда да огледам всичките дървета, голяма част от които вече унищожихте!

Просто наред се ликвидира всичко. Дори да посадите нови дървета, едва ли ще сме на този свят, когато те станат големи и силни дървета като сегашните прекрасни липи, за да усетим резултата от планираната зелена система! Просто е невероятно как българинът иска да унищожи всичко, което има.

А защо просто не посадихте допълнително нови дървета, за да се развие зелената система. Или докато не унищожите нещо, не може да ви хрумне да създадете каквото и да било…

В нормалните страни старите дървета се почитат като старите хора! Тук, разбира се, всичко е наопаки! Защо не направихте местен референдум по въпроса? Вземете пример от Стара Загора – един наистина много зелен и красив град, „градът на липите”. Там явно хоризонталната коренова система никак не пречи, а напротив – прославя града.

Едва ли това писмо ще ви трогне, но се надявам някой ден да осъзнаете грешката си! В моите очи вие ще останете кмета, който унищожава природата на града и замазва очите на хората, че прави нещо добро за тях в името на „усвояването” на пари от еврофондовете. Това е един много ярък пример за това как се реализират европроекти в България – по начин, който напълно ги лишава от смисъл.

Г-н кмете, аз съм на 28 години и едва ли ще съм на този свят, че да се радвам на зелената система, която „създавате”. Защото ще и трябва далеч повече време от отредения ми живот, за да се развие. Но още по-сигурно е, че и вашето поколение няма да доживее този момент.

Днес пресякохме булеварда и станахме свидетели на страшна гледка – как едно прекрасно дърво с пожълтели златни есенни листа се сгромоляса пред очите ни. Тригодишната ми дъщеря ме попита защо се реже дървото. Не можах да отговоря друго освен „безумие”!!! Не се чудете, когато и малкото млади хора, останали тук, напуснат град.

Най-вероятно, след толкова поколения на моя род, изживели пътя си в град Ловеч, точно ние ще го напуснем завинаги. Защото знаем, че битката с вятърните мелници е обречена, но ще си потърсим истински вятърни мелници другаде… Да са ви сладки европарите, г-н кмете! На нас доста ни приседнаха и знайте, че моето дръзко мнение е израз на мислите на стотици други хора в Ловеч, а догодина идват избори!

Знайте, рано или късно за всяко наше дело има възмездие!

Това е едно гневно мнение на образован млад човек, който е решил (за разлика от хиляди други млади хора) да се завърне в родния си град и да работи за него, да роди и отгледа деца именно в Ловеч. Мнение на кореняк ловчалия от стар ловешки род, който милее за родното и помни своите корени.

Северина Лозанова

 

Бивш хазартен шеф стана екоактивист  

Бившият шеф на хазарта Георги Петров е сред екоактивистите в Ловеч, водещи война за спасяването от унищожение на 50 дълголетни липи.

Сечта е по проект за 9,3 млн. лв., чието наименование е „Подобряване на физическата и жизнената градска среда в община Ловеч“. Той предвижда и подмяна с нови 53 дъба на болните дървета по бул. „България“.

Според главния секретар на „БЗНС-обединен Никола Петков“ и сподвижниците му обаче се изсичала и съвсем здрава дървесина, заяви отговорен източник.

Според него депутатът от 7-ото ВНС и 36-ото НС, и съмишлениците му били изпратили вече, и подписка до НС, Бойко Борисов и до министъра на околната среда и водите Нона Караджова с молба да се спре ликвидирането на дърветата.

Експертите

Единственият начин за улично озеленяване е изсичане на старите дървета и засаждане на нови 

Радикалното решение за тотална подмяна на уличните дървета по бул. „България” е свързано със започналата рехабилитация на булеварда. В близките 10 години не се предвижда подобен основен ремонт на тази главна транспортна артерия. Това означава, че при всеки естествен отпад на дърво, на негово място няма да бъде засадено друго, тъй като изкореняването ще бъде невъзможно поради недопустимост от разбиване на тротоарите, свързана с изискуемия от ЕС гаранционен срок по проекта.

Единственият начин за осигуряване на улично озеленяване в случая е предприетият подход, свързан с изсичане и изкореняване на старите дървета и засаждане на новите преди полагане на тротоарната настилка.

Дърветата са възрастни (от 1930 – 1940 г., по-голямата част имат загнивания и процеси на образуване на хралупи. Короните са силно деформирани от многократните драстични резитби “на глава” заради преминаващите ел.проводи. Кореновата система на липата е хоризонтална, повърхностна. Наблюдава се повдигане на тротоарните плочки в областта на кореновата шийка на всички дървета от вида.

Предварителните констатации са практически потвърдени – около 80% от отсечените дървета са с големи кухини в центъра на ствола, дървесината е крехка и чуплива, при 100% от дърветата се наблюдава наличие на дървояди и корояди.

Искаме да припомним на ловешката общественост за ежедневно постъпващите в общината молби за изрязване на липи, за паднали дървета и отчупени клони след бури. Да припомним и за вандалските грабежи след всеки опит да се засади някаква нова растителност.

Дано ловешката общественост прояви същия ентусиазъм, с който в момента критикува, при опазването на това, което предстои да се реализира.

Експертното становище е подписано от инж. Маргарита Христова и инж. Мая Йотова – проектанти на обект „Подобряване на физическата и жизнена среда в Община Ловеч”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.