Ленко Гурков: Христо Мутафчиев ще живее, той е като живак

Христо Мутафчиев

Ловешките артисти стискат палци за бързото оздравяване на актьора Христо Мутафчиев, каза Ленко Гурков пред НГ. Когато беше директор на театъра, Гурков привлече известния актьор да играе в Ловеч.

„С него участвахме в трагикомедията „На хубавия син Дунав” от Душан Ковачевич в постановка на Бина Харалампиева в Ловешкия театър, сезон 2005/2006. С тази постановка посетихме фестивалите във Варна, Пловдив, бяхме на Аполония.

Христо е като живак, не се спира на сцената, а и в живота е такъв. Много тича и от всичко се интересува. Навярно преумората си е казала дума за неговия инсулт – постоянние еграе, снима, появява се по предавания. Пък и театралната реформа отнема много усилия.”

Както е известно, във вторник шефът на артистите в България Христо Мутафчиев претърпя инсулта и операция. Засега се възстановява нормално в софийска болница.

Христо Мутафчиев е добре известен на ловешките зрители. Освен в „На хубавия син Дунав” той е гостувал с „Охранители”, участва и във филми, снимани на ловешка територия.

Състоянието на Христо Мутафчиев се стабилизира, съобщават агенциите в сряда. Известният актьор претърпя 4-часова успешна операция след получен инсулт. Тя е започнала в 18.00 часа във вторник и е приключила малко след 22.00 часа. Хематомът в мозъка му е бил много голям, но благодарение на бързата намеса на лекарите е направено всичко възможно да бъде предотвратено най-страшното и той е бил отстранен, предаде Dariknews.bg.

Министърът на културата Вежди Рашидов посети болницата „Св. Иван Рилски“, за да се информира на място за състоянието на Мутафчиев, съобщиха от пресцентъра на министерството. Директорът на болницата д-р Дечо Дечев и проф. В. Бусарски, който ръководи операционния екип, информираха министъра.

По-рано в сряда от лечебното заведение съобщиха, че след направената операция се очаква Христо Мутафчиев да бъде събуден.

„Днес по обед ще събудим Христо Мутафчиев. Следващите няколко дни са най-критични, ще видим в какво състояние е мозъкът и съзнанието му“, съобщи д-р Стефан Джендов, ръководител на отделение в болницата пред БГНЕС. Утежняващо за неговото състояние се оказали някои негови нелекувани болежки, както и хипертонията му.

През изминалата нощ председателят на съюза на артистите бил на командно дишане, лекарите са следили ритъма на сърцето му, пулса и други показатели. Ще се наложи след 10-15 дни да се проведе рехабилитация, смята лекуващият екип.

Мутафчиев бе открит във вторник сутрин от свои колеги в безпомощно състояние в хотелската си стая в Бургас, където участвал в снимането на новия филм „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров. Незабавно е бил отведен в местната болница. Първоначално 41-годишният актьор беше настанен в болницата в Бургас, а след това беше транспортиран до столицата с правителствения „Фалкон“, изпратен от премиера Бойко Борисов. В следобедните часове той беше приет в неврохирургията на столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.