Граждани на Ловеч се тревожат от сеч на дърветата

сечта започна в понеделник

Махат 50 липи по булеварда, на тяхно място ще има дъб

 Изсичат липите пред стоматологията, алармираха читатели в редакцията във вторник -19 октомври. Ако дойдат пред моя дом, аз няма да им позволя, закани се един от обадилите си ловчалии. Същевременно във Фейсбук тръгна дискусия „Не на масовата сеч в центъра на  Ловеч“.  Младежите дори се определиха място на протеста пред общината в понеделник, 17 часа.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=383739&o=all&op=1&view=all&subj=156457461059401&id=1709839334#!/pages/NE-NA-MASOVATA-SEC-V-CENTRA-NA-LOVEC/156457461059401

Ще бъдат изкоренени 50 дървета по бул. „България” в Ловеч, потвърди пресцентърът на общината. За целта те са маркирани, издадени са нужните разрешителни, съобразени със Закона за устройство на територията, Наредба №7 за правила и нормативи за устройството на отделните видове територии и устройствени зони и специалните наредби.

Изкореняването на дърветата по булеварда е във връзка с подпроект „Устойчиво развитие на зелената система в централна градска част бул. „Мизия” и бул. „България” –  гр. Ловеч”, част от проект ”Подобряване на физическата и жизнена градска среда”.

Предстои основна реконструкция на зелената система съобразно теренните дадености, местните климатични условия и растящата   потребност на населението от съвременна среда и отдих.

В проекта са запазени всички декоративни дълготрайни дървета в добро общо състояние. Дърветата, които ще бъдат премахнати, са болни и в лошо състояние. Това са предимно липи, чиято кореновата система е хоризонтална, повърхностна. Те са  причина да се наблюдава повдигане на плочки около дърветата.

На тяхно място ще бъдат засадени нови 53 броя дървета. Те ще бъдат  едроразмерен дъб, подходящ за градска среда.

По бул. „Мизия” в отсечката от „Колелото” до бензиностанция „Лукойл” е предвидено засаждането на 30 броя едроразмерни дървета чинар, които са изключително подходящи в предвид замърсения въздух от интензивния автомобилен трафик в зоната. (НГ)

Послеслов: Властта твърди, че всичко е наред:http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/bajganjo-evropeec/story/186895945-Lovech_–_s_nova_zelena_sistema.html

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/bajganjo-evropeec/story/186895945-Lovech_–_s_nova_zelena_sistema.html

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.