Прогноза за времето октомври 2010 – хладно и облачно

Докато синоптиците у нас дават противоречиви октомврийски прогнози за времето, то се наложи като облачно, студено и мрачно. Такова е началото на октомври 2010.Според НИХМ на БАН лятото се връща през октомври с температури до 29 градуса и валежи под нормата.Синоптиците от TV-MET  в събота ги опровергаха. Противоречието разкри в. 24 часа.Очаква се октомври да е типичен есенен месец с температури между 7 и 15 градуса. Топлината няма да надвишава над 20 градуса.Валежите  ще са повече от обичайното. Нормата е 30-50 л/кв. м за Северна и 40-60 – за Южна България.Противоречието се получило от различните модели. В БАН правели прогнозите си на базата на моделите в Европейския център във Великобритания, а TV-MET работели с моделите на американската Global Forecast System.

 Преваляванията, макар и несъществени, започнаха в неделя  – главно по Черноморието и централните части на Стара планина и Рило-Родопския масив. В останалите части на страната е облачно, но без валежи.

 Във вторник облачността ще се увеличи и ще завали над Западна и Централна България. Температурите ще са между 12 и 17 градуса. В четвъртък дъждът ще обхване и източните райони. В петък и през следващия уикенд времето ще е сухо. Сутрините ще са хладни – между 5 и 10 градуса, а следобед ще се затопля до 15-20.Мощен средиземноморски циклон ще развали по-сериозно времето между 10 и 17 октомври. След това ситуацията ще се стабилизира за няколко дни и ще се затопли.

 Ново нахлуване на хладен и по-влажен въздух от северозапад се очаква между 21 и 23 октомври.След това слънцето пак ще ни зарадва, но без да е много топло. Сутрините вече ще бъдат доста хладни. Между 24-и и 27-и се очакват и първите слани. ( по 24часа)

Един коментар към “Прогноза за времето октомври 2010 – хладно и облачно

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.