Областният управител Николай Нанков: Няма конфликт на интереси при моя заместник Пламен Огнянов

Няма конфликт на интереси при моя заместник Пламен Огнянов, ако бях на работа по това време, и аз щях да утвърдя новото искане на община Тетевен, каза пред НГ областният управител Николай Нанков. Той се съгласи да коментира повдигнатите проблеми в статията „Защо зам.-областен управител отмени заповед на шефа си?” (НГ, бр 56 от 14 септември). Публикацията разкрива, че след връщането на старото разписание на фирма превозвач ЕТ „Букет” се облагодетелства фирма на братовчед на Пламен Огнянов –„ЕТ Илиев- Красимир Илиев”.

Двете коренно противоположните предложения за промяна на схемата идват от община Тетевен, като и двете са подписани от зам.кмета Марин Дамгов. Първото е от 9 август, а второто от 18 август. Община Тетевен за броени дни е променила мнението си за промяната кога да тръгва автобус за Галата. Както писахме, става дума за конкуренция кой какви пътници да вози.

 Ето какво още каза областният управител Николай Нанков в четвъртък по случая:

– Областната транспортна схема се утвърждава с подпис на областния управител, но предложенията идват от общините, Всеки кмет на община има право да входира предложения за промяна на маршрутно разписание. Тя се съгласува с всички общини, през които минава маршрутът. Ние получихме писмо от „Автотранспорт” – Ловеч, на 9 август за промяна на въпросните две маршрутни разписания Ловеч – Галата и Ловеч – Тетевен.

Но на 18 август се получава мотивирано становище от Марин Дамгов, зам.-кмет на Тетевен, за отказ от промяната поради „възникнали сериозни междуличностни и междуфирмени отношения по автобусните линии” и моли да останат на старото си разписание. На базата на това писмо на 23 август, понеделник, зам.-областният управител Пламен Огнянов, изпълняващ длъжността областен управител, връща старото разписание. Тука не става дума за отмяна на заповед на областния управител, както пишите, тъй като инициативата е на община Тетевен. Зам.-кметът на Тетевен се отказва от подписа си, поставен преди две седмици.

–         Обичайна практика ли е да се сменят маршрутни разписания?

–         Скоро имаше промяна по линията Троян – Борима, също в Летница, към Угърчин. Правим го, след като дойде мотивирано предложение на общините. Ние не говорим въобще за фирмите превозвачи, които нас не ни интересуват. Ние не сме страна по отношение на договорите с превозвачите. Тази заповед не е индивидуален административен акт. Пламен Огннянов  е удовлетворил искането на общината.

–         Според вас има ли конфликт на интереси в случая?

– Няма по какъв начин да се произнеса дали моят заместник е в конфликт на интереси, тъй като ние не сме орган по назначаването. Само органът по назначение, който е министър-председателят, може да прецени дали моят заместник е в конфликт на интереси. Редът е следният – ако някой има интерес да провери за даден служител дали е в конфликт на интереси, по реда на закона, може да подаде заявление. За мен лично в този случай няма конфликт на интереси. Самият аз разбирам впоследствие, че има роднинска връзка между моят зам.-областен управител и едната от фирмите превозвачи.

–         Щеше ли да има нарушение, ако Пламен Огнянов беше изчакал да се върнете на работа?

–         В случая щеше да има процедурно забавяне. Но като цяло правителствената политика, пък и моята в частност, е нещата да се случват на момента. Ако не бях в отпуска и бях на работа, щях да постъпя по същия начин – да върна старото разписание. Но ако говорим за конкретни управленски решения и ако си добър мениджър, би могло да предвидиш какво ще стане, след като направиш предложение за ново маршрутно разписание. На 9 август получаваме първото предложение, на 18 август идва становището на община Тетевен и на 23 август Пламен Огнянов е разписал.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.