Бойко Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова

Кратка среща и наново...

Днес (не)изненадващо премиерът Бойко Борисов прие оставката

на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. Ловешката снаха се задържа на този пост цели шест месеца. Оставката е подадена около 13.15 часа днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, цитирани от „Фокус“. Няколко часа по-рано Борисова заяви по bTV, че оставката й е подготвена и е в папката й, но тя не решавала проблемите. Междувременно министър-председателят заяви в интервю по Канал 3, че ако Борисова не се справи, ще сложи друг на поста.

За връзките на Борисова с Ловеч сме писали още през април  (виж НГ, бр. 20). Тя е работила в ловешката болница като интернист през 1976 г. Борисов разказа, че я срещнал на кръстовището за Севлиево и там й предложил министерски пост. За малкото време Анна-Мария Борисова посети два пъти Ловешко и радгледа болниците в Ловеч и Троян.

 Вчера от СДС поискаха оставката на здравния министър, като изтъкнатите причини бяха: непознаване на здравната система, довело до вземане на грешни решения, неспособност за управленски решения, липса на комепетентност и воля за реформи.Днес лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че приетата от министър-председателя оставка е добър знак, съобщи БТА. „Премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме“, добави Димитров. Според него този ход обезсмисля вота на недоверие.

 Същевременно депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че с оттеглянето на Анна-Мария Борисова основанията за вот на недоверие не отпадат. За да се закърпи бюджета по време на криза е необходимо да се съкратят държавните разходи…Или да започнат всички да си плащат данъците и осигуровките. Според него това е само временен отдушник за управляващите. Депутатът беше категоричен, че с реакцията си управляващите показват, че критиките на опозицията са основателни.

Моментът, в който министър Анна-Мария Борисова подава оставка, е изключително неподходящ, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.„На финала сме на една изключително тежка година, предстои лекарска стачка, не са обявени никакви тръжни процедури за купуване на лекарства за следващата година, пациентите в момента са в шок“, категоричен е той.

Това е втори министър на здравеопазването от кабинета на Бойко Борисов, който подава оставка. През март поста напусна Божидар Нанев. Срещу него бяха повдигнати обвинения за сключване на неизгодни договори за противогрипни ваксини, донесли щети за 2,45 млн. лв.

 Сред споменаваните имена за нов министър на здравеопазването са досегашният заместник на Анна-Мария Борисова – Гергана Павлова, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница „Шейново“ Иван Костов и шефът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев. Не е ясно дали оставка няма да подаде и заместник-министърът на здравеопазването Иван Миланов, който беше лична кандидатура на Борисова, предаде Дарик радио.

 Преди да подаде оставката си, на пресконференция в Министерски съвет Анна-Мария Борисова заяви, че до края на октомври ще бъдат ясни цените на основния пакет болнични грижи, предаде БТА.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.