Отначало женските роли се изпълнявали от мъже -110 години читалище в Дълбок дол

 

Читалището в троянското село се изпълни

В началото на театралната самодейност женските роли се изпълнявали от мъже, първи се престрашили учителките да се качат на сцената. Така с пиеси като „Нещастна фамилия” и големият ентусиазъм на учителите преди 110 години тръгнало читалищното театро, изтъкна в доклада си  д-р Нели Стоянова, председател на читалище „Напредък 1900” в троянското село Дълбок дол. С пищна програма в събота там бе отбелязан юбилеят.

Ако първите самодейци се събират в малка схлупена къщурка, то през 1937 г. тук се изгражда голям читалищен дом, и то само за три месеца. Всяко семейство в селото дава по 24 безплатни работни надници на строежа.

В голямата читалищна сграда се развива бурна дейност – състави, библиотека, радиовъзел, кинопрожекции, фото и кинокръжоци.

За отбелязване е, че постановката „Татул” през 60-те години се играе цели 33 пъти – днес трудно постижима цифра дори за някои  професионални театри.

Млади и стари, местни хора и гости се събраха в читалищния салон, за да си припомнят миналото и да се насладят на днешните самодейци.

По правило програмата откри  женската вокална група с ръководител Гена Кирска, последваха поздравления от съседните села като Борима, Голяма Желязна, Старо село, Ломец  и Врабево.

Децата от Центъра за рехабилитация в селото също се постараха и изнесоха поетичен рецитал. Макар сградата да не е пригодена за инвалидни колички, местните младежи на ръце изнесоха рецитаторите до сцената.

С грамоти бяха почетени десетки активисти, сред тях и 88-годишната баба Иванка, която излезе на сцената лично да благодари. Въпреки годините си, после тя се хвана на хорото на мегдана.

Тука се усеща, че има живот, отбеляза французинът Жан Клод, след като изгледа програмата. Той идва за първи път тук през 1969 г., съпругата му Елена е оттук, а сега живеят поравно в Париж и Дълбок дол.

Поздравителен адрес имаше от кметството в Троян, като на празника лично присъстваше зам.-кметът на Троян Мариян Балев. Поздравления имаше от старозагорското село Дълбоки, което води началото си местни изселници, както и от русенското читалище „Васил Левски 1945”, приютило дълбокдолчани.

Бурни аплодисменти пожъна танцовият ансамбъл „Елица” от Врабево с ръководител Мишо Радев.

Празникът по инициатива на кмета Дилян Дамянов привърши с коктейл и буйни хора, които огласяха площада до късно вечерта. За настроението помогнаха и многобройни спонсори, благодарение на които празникът стана въпреки кризата.

Огнище на българския дух, извор на сила и вяра са подобни читалища, отбелязаха  всички присъстващи, които заедно изпяха „Питат ли ме де зората”.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.