Литекс Моторс АД набира кандидати за работа в Баховица

От края на август „Литекс Моторс” АД е започнало  да набира кандидати за работа в  новия автомобилен завод край Баховица, сочи безплатният сайт job.bg. Търсят се специалисти като инженери, закупчици, логистици, ИТИ- специалисти и други. Ловеч обаче почти е изпразнен от подобни специалисти, затова фирмата правилно се е насочила към цялата страна. За работници все още няма обяви.

За посочените позиции, включително и за закупчик, е задължително владеенето на английски език. Не е посочен размерът на възнаграждение.

Същевременно започна издигането на първото хале на завода „Литекс моторс“ АД, съобщи агенция БЛИЦ.

Както сме писали, строителството е поверено на „Маркан“ ООД, които изграждат и „Литекс Тауър” в столицата. Под изпълнители са „Монтаж строителни конструкции“ АД – Казичене и „Хоризонт Иванов“ ЕООД – Плевен. Очаква се през февруари 2011 г. да бъдат сглобени първите китайски автомобили  и  потеглят от производствените линии.

Заради очакваните трудности по набирането на родни квалифицирани кадри се планува в Ловеч в местната Професионална гимназия по механоелектротехника и в Техническия университет да се въведат специализирани програми за обучение на работници и инженери.

Според запознати, в Ловеч ще правят джип „Ховър“ и пикап „Уингъл, които ще се търгуват най-вероятно на цена до 12 хил. евро. Трети модел от класа MPV ще е на цена между 6240 и 8000. У нас ще се извършват заварките, боядисването и окончателното сглобяване, както и тестове. Идеята е около 80 на сто от детайлите да бъдат производство на родни производители или доставчици.

Предвижда се да се произвежда и самостоятелна българска марка „LMK – Litex Motors Corporation“. До голяма степен техническата й разработка ще е заимствана от базовите автомобили, новостите в нея обаче ще я равнят с европейските стандарти за безопасност, емисии въглероден двуокис и др.

Според Гриша Ганчев, мерак за завода имали още Русия, Белгия и Словакия. Китайците обаче избрали България заради ниските данъчни ставки, благоприятния инвестиционен климат и вниманието, което им засвидетелствали експремиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов. (НГ)

Един коментар към “Литекс Моторс АД набира кандидати за работа в Баховица

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.