Кога точно е освободен Ловеч през Руско-турската освободителна война?

Всички дати, свързани със събитията от Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., се сочат винаги по Григорианския календар, т. нар. нов стил. Неизвестно защо второто, окончателното освобождение на Ловеч, се отбелязва на 22 август, както е по стария, Юлиански календар. Така в младите поколения се създава погрешното впечатление, че градът ни е освободен преди героичното отбранително сражение на Шипка, решило изхода на войната.

Правилната дата за освобождението на Ловеч е 3 септември. Тази дата е посочена в многотомната „История на България”, официално издание на Института по история на БАН.

По-рано празникът се е чествал на 4 септември, но поради окръгляването на корекциите на календара по цели столетия датата става 3 септември.

Този празник тук е бил честван особено тържествено, като истинския празник на Ловеч. На него, след водосвет на Ловчанския митрополит и прочувствено слово на кмета на града и други празнични мероприятия, се откривал и традиционният Ловешки есенен панаир.

Особено импозантно е ставало тържеството по времето на кметуването на инж. Петър Иванчев (1934 – 1944 г.). Този ден е бил празник и на подофицерите от запаса от Ловешка околия, според устава на техния съюз.

Защо не се спазва законната дата на това най-значимо събитие в историята на Ловеч? Указът от 1916 г., с който на цялата територия на България е въведен Григорианския календар е задължителен за всички нас, даже и за ловешките общинари!

Инж. Спартак Попов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.