Етно, джаз и фолк на Беглика Фест 2010

Гайдуници от Смолян

Етно, джаз и фолк звуча три дни под елхите на Родопите. Без много медиен шум премина едно от най-оригиналните събития сред лятната фестивална надпревара у нас – Беглика Фест 2010 (20-22 август). Близо 3000 души се разположиха на палатки в красивия залив на язовир Голям Беглик в Родопите. Макар че се провежда само за трета година, Беглика Фест вече има солидното реноме на „родопския Удсток”. Достатъчно е да се знае, че цели компании тръгват от морето с коли и на автостоп за купона под елхите. Иракли се мести в Родопите, коментира един от участниците.

Сред красивата природа край лагерните огньове се събират предимно природозащитниците. Самата зона за забавления е маркирана, а входът за три дни е 35 лв., срещу които получаваш пропуск – зелена лента на ръката. Част от тези пари отиват в стопанството „Беглика” за поддържане на природата. Организаторите обаче не се формализират и можеш да влезеш да разгледаш феста за час-два и без билет. Има какво да се види.

В центъра е понтонна сцена върху бутилки, където се представят основните участници. Въпреки предварителната програма, тук нещата са доста фриволни и се разчита на спонтанността и импровизацията. „Гвоздеят” на втората вечер – спектакълът на Мая Новоселска „Сърце от светлина“, даже не беше обявен в програмата. Той не тръгна дори и в обявения начален час (21 ч.), а беше отложен за полунощ. Спектакълът е по стиховете на нелепо загиналата млада поетеса Дафина Георгиева – Роня.

В различните точки край залива се предлагат обиколки с кану, състезания по хвърляне на мобилни телефони, уркшопове, слаклайн парк – първи стъпки върху лентата, цирк, литературни четения, кинопрожекции.

С буйно народно хоро стартира купонът под звуците на фолкгрупата „Гайдуници” от Смолян. Любопитната гледка включва да видиш редом баровци и хипари да се вият между насядалите в тревата зрители. Веднага след смолянчани овациите обра етногрупaтa „Оратница”.

В събота пък се представи френският дижей Click, който забавляваше публика до ранни зори. Диджеят е проводник на  главно на джипси музиката.

Фестивалът е загрижен за екомисленето, за чистотата на съзнанието и поведението, разумното използване на горските ресурси.  На почит тук са вегетарианската храна, събирането на отпадъци, пестеливото използване на огъня. С чувство за хумор павилионът с кебапчета е наречен „Вредният бар”. На другия край  са кришнарите, които предлагат храна без никакви животински продукти.

За електричество се ползват слънчеви батерии, а водата идва с водоноски. За отбелязване е, че основната част от пристигналите  в Беглика хора са младежи с интелигентен вид и подчертано екологично възпитание. Сред участниците бяха още актрисата от Народния театър Жорета Николова, младата изпълнителка от филма „Източни пиеси” Николина Янчева и други. За отбелязване е, че екипът ни съзря и две паркирани коли с ловешки номера.

Близо 100 артисти минаха през сцената за трите дни. В някои моменти бе трудно да различиш изпълнители и зрители, тъй като границите изчезват.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.