Театралите в Ловеч искат още 20 хил. лв от общината, тя отказва

Росица Данаилова и Петър Стойчев в „Брюксел“

Ловешкият драматичен театър е пред спиране на дейността, още повече, че общината му отказва допълнителна финансова помощ. Това ще стане окончателно ясно днес, четвъртък, когато на общинска сесия ще се чуят позициите на двете страни.

Директорът на театъра Васил Василев е поискал с молба допълнителна финансова помощ от 20 525 лв. В замяна се предлага да се изиграят 34 спектакъла (от тях 20 дневни детски, останалите вечерни за пенсионери) на вход свободен.

Директорът изтъква, че бюджетът му е намален с 20 % съгласно две министерски постановления от тази година, които ги поставят в положение, „ в което театърът трябва да спре своята дейност”. Доктрината на министерство целяла да докаже, че извънстоличните театри не са рентабилни и не функционират правилно, твърди още Василев. Тъй като ловешкият театър през 2009 г. е вкарал в зала  44 % от населението на Ловеч, а Народният театър в София едва 10 % от столичани, Ловеч бил на 2-ро място в страната по този показател, пише още в молбата.

Становището на кмета Минчо Казанджиев е категорично –  в процеса на оптимизиране на разходите нямаме реална възможност за допълнително финансира на театъра.

От материалите става ясно още нещо.  Министерството на културата  (МК) осигурява заплати и осигуровки на театъра в размер на 277 393 лв. годишно, а общината дава още 82 100 лв. от бюджета си за съвместната дейност по договор с МК. Общината няма намерение да променя тези договорни отношения.

В приложения отчет на театъра в периода 2007 – 2009 обаче има наистина тревожни неща. Ако местата за зрители са се увеличили от 434 на 482 (нова камерна зала), то зрителите са паднали от 21 846 на 17 100 души, приходите от 66 229 лв. на 47 738 лв., а средната посещаемост на едно представление от 164 и слязла на 108 зрители.

При неотдавнашно независимо проучване се оказа, че редовната театрална публика е едва 10 % от ловчалии.

Въпреки това едва ли е положителен факт колабирането един културен институт с традиции в близките години. Навярно затова кметът препоръчва на младия директор да потърси вътрешни резерви от бюджета за намаляване на разходите. А за запознатите и с просто око се вижда, че такива има.

Послеслов: След приключването на общинската сесия в четвъртък стана ясно, че общинските съветници са решили (по предложение на БСП) да дарят заплатите си за август в помощ на театъра.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.