След китайците и чехите харесаха Баховица, ще правят самолети

 

 Чешки инвеститори имат сериозни намерения да правят любителски самолети край ловешкото село Баховица, съобщи областният управител Николай Нанков. В сряда той е имал среща с представителите на фирмата в България. Обсъдени са възможностите и евентуално пречките за предоставяне на терен, върху който да се разположат производствените сгради.

„Земята е недеактувана, а има и действащ мораториум върху заменките. На този етап въпросът с терена може да се реши само с продажба“, обясни областният управител. Проблем може да има с местната кооперация, която има две сгради върху земята, която е държавна собственост.

Има варианти за разрешаване на проблема със земята, категоричен е обаче областният управител Николай Нанков.  Той посочи, че се очаква да бъдат разкрити 35-40 работни места във фабриката. Ще се произвеждат едномоторни самолети. Спортните модели са от типа „Sting“ и се ползват за развлекателни и тренировъчни полети.

Ловешкото село Баховица има и летище за селскостопанска авиация. Освен това там в момента се изгражда  българо-китайски завод за автомобили. Ловеч има традиции в самолетосторенето. През миналия век в Държавната самолетна фабрика в града е произвеждан моторен витлов самолет „Лаз-7“. Конструиран от инж. Цветан Лазаров през 1947 г., изработен и изпитан в България, това е най-масовият самолет в България до закриване на самолетостроенето.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.