Проведоха акция по защита на Покрития мост от змии

Търсят змии по покрия мост

Акция по защита на Покрития мост от змии се проведе в четвъртък сутринта. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев лично присъстваше на събитието, проведено от служители на Гражданска защита и на общинското звено за охрана. Явно поради хладното време по време на акцията не бе открита нито една змия. Взети са обаче редица други мерки.

 „Покритият мост се превръща в терариум. Проблемът със змиите е от години и общината е длъжна да вземе мерки“, каза същия ден на общинска сесия съветникът от „Атака” Ясен Стоянов. Според него трябва да се ангажира Гражданска защита или да се наеме частна фирма за трайното решаване на проблема. „В противен случай да сложим по 2 лева вход на моста и хората да идват да гледат змии“, твърди общинският съветник.

Наемателите на магазинчета на моста са внесли в общината подписка за решаването на проблема със змиите на Покрития мост. Влечугите падат от покрива и плашат туристите, твърдят те.

Досега проблемът е решаван временно и частично, смята кметът Минчо Казанджиев. Гражданска защита реагирала само по сигнал на граждани (виж НГ бр. 40).

Кметът е провел разговори с наемателите на магазинчета на моста и са били начертани мерки за борба със змиите. Намерен е специалист, който се е занимавал с улов на змии. Той е успял да прегледа всички места по покрива на моста, от които може да влизат и излизат влечугите.

От Дезинфекционната станция в Ловеч са предоставили безвъзмездно 150 хапчета с хлор, които са поставени на моста срещу змиите, каза кметът Минчо Казанджиев. Направен е бил оглед на помещенията във вътрешната част на моста. Окастрени са част от дърветата и храстите около съоръжението, за да се елиминира възможността змиите да пропълзяват по тях.

Акцията по обезопасяването на моста от змии ще продъли, каза кметът. Планира се при по-горещо време да се направи нов оглед на покрива и моста като цяло, защото при по-студено време влечугите се свиват някъде и не мърдат.

Наесен, като мине любовният период на змиите, ще бъдат закрити всички дупки, през които има вероятност да се промъкнат влечуги, каза кметът на Ловеч. Той се надява мерките да са достатъчно, защото в противен случай ще се наложи пълно разпокриване на моста и покриването му наново, което ще струва много пари.(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.