Масирани проверки на Инспекцията по труда в Ловеч

 Масирани проверки за законосъобразност при възникване на трудовите правоотношения  на работниците и служителите започва Дирекция „Инспекция по труда” – Ловеч от 16 юни 2010 г. като мярка на правителството срещу „сивата икономика”, съобщи инж. Митко Митев – Директор Д „ИТ“ Ловеч.

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки. Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск – платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на Националната агенция за приходите (НАП) за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението до НАП са основният предмет на инспектирането.

При установяване на нарушения в предоставянето на работна сила, инспекторите по труда прилагат правомощията си за узаконяване на трудовите правоотношения, а именно: издаване на постановление по чл. 405а от Кодекса на труда за обявяване съществуването на трудово правоотношение; даване на задължителни за изпълнение предписания за сключване на писмени трудови договори в посочен срок  и съставяне на актове за установени административни нарушения (АУАН), въз основа на които се издават наказателните постановления за налагане на финансови санкции.

Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.

Независимо от другите предприети мерки Дирекциите „Инспекции по труда” подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.