„40 години детско танцово изкуство в Ловеч” и премиерата на книгата „Люляче – обич моя, съдбовна“

Наследниците на "Люляче"

Дванадесет години след залеза на фолклорния състав „Люляче” историята му вече е описана в книга. В петък вечер в Ловеч с концертът „40 години детско танцово изкуство в Ловеч” и премиерата на книгата „Люляче – обич моя, съдбовна” бяха отбелязани 40 години от създаването на известния Детско-юношеския ансамбъл „Люляче”. Той отдавна е неразделна  част от културната история на града, днес му се отдава заслужена почит и памет.

Книгата бе представена в Клуба на дейците на културата от журналистката Жана Попова. По-късно зам.- кметът Пламен Петков връчи на Маргарита Атанасова почетния знак на Ловеч заради заслугите й към културата.

Ентусиазмът на Маргарита Атанасова заразява и други в началотона 70-те на миналя век. Помага и тогавашната директорка на на Пионерския дом Петрана Димитрова, танцьорът д-р Красимир Цачев, кметът Панталей Димитров. През пролетта на 1972 г. вече е започнат строежът на репетиционна зала. Първият самостоятелен концерт е на 14 юни 1972 г. в кино „Георги Димитров” пред очите на жадната публика.

За тридесет години почти 5000 деца са минали в уроците и изявите на „Люляче”. Над 2500 изяви има танцовият състав в Ловеч, страната и чужбина. Носители са на много отличия, грамоти и медали.

За жалост през последните 12 години „Люляче” е само спомен. През учебната 1997/98 г. поради множество трудности ансамбълът прекратява дейността. Неговият ръководител Маргарита Атанасова по-късно заминава за Гърция, където живее и до сега.

Предлагаме ви част от разказа на Маргарита Атанасова, която е създател на ансамбъла и негов дългогодишен ръководител.

Цветан Тодоров

Следи, които никой и с нищо не би могъл да заличи

В „Люляче” в продължение на три десетилетия се създават танцьори, хореографи, културни деятели, но историята му остана ненаписана. С годините изчезнаха документи и книги, които можеха да бъдат безценен източник на информация за ансамбъла.

Днес, 40 години след първите стъпки на ловешкото „Люляче”, започнах тази малка книжка, водена от желанието да запазя спомена за ансамбъла. Исках да спася от времето и забравата историята на един състав, чийто основател съм и който съм ръководила през тези години. Безспорно, личните мотиви ме водеха, но и вярата, че създаденото продължава като традиция. Редица танцьори в Ловеч вкусиха първата глътка любов към фолклора в ансамбъл „Люляче” и после поеха към сценични изяви в други състави, продължават да танцуват и сега.

Днес е трудно да се напише пълна история на събитията, свързани с ловешкия ансамбъл. Разчитах на лични архиви, на запазеното в Общински детски комплекс, Териториалния държавен архив, в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”, на срещите с много хора, имали връзка с ансамбъла. Вероятно ще има неточности и непълноти, но така е, когато се връщаме към факти и събития отпреди четиридесет години, за които запазените материали са оскъдни.

Нагърбих се с трудната и непосилна задача да възкреся спомена за ансамбъл „Люляче” заради децата, с които извървяхме нелекия път на създаването и утвърждаването на формацията, път от репетициите в зала до бурните аплодисменти на сцените у нас и в чужбина. Много труд, постоянство и всеотдайност, разочарования и неудачи, но и много успехи, духовна удовлетвореност и задоволство са заключени в тези близо 30 години на съществуване на ансамбъла. За това си заслужава да се разкаже…

Има следи, които никой и с нищо не би могъл да заличи. Такава е дирята, оставена от „Люляче”, в културния живот на града ни. Ансамбълът е пуснал дълбоки корени и историята му е част от историята на Ловеч. В нея се преплитат съдбите на стотици бивши танцьори, пораснали и придобили различни професии, разпръснали се по целия свят, но запазили в сърцата си духа на България, дъха на „Люляче”.

Съдбата на състава е част от съдбата на този град, но и част от моята съдба. „Люляче” си остана моя рожба в миналото и завинаги. Това „Люляче”, на което станах създателка, а то – смисъл на живота ми…

Маргарита Атанасова, създател на ансамбъла

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.