„Пешеходецът за мир” Артър Богомил Бъртън се прибра от Египет по спешност в Ловеч

Артър Бъртън в България

Известният „пешеходец за мир” Артър Богомил Бъртън се прибра от Египет по спешност в родния  Ловеч, научи НГ. Той участваше в поход на мира по светите места на всички религии, но власти  те в Египет за попречили, обясни самият той.

Ловчалията, гражданин на света, има за цел да премине през много страни на трите континента Азия, Европа и Африка. Идеята е след три години да бъде в Индия за големия събор „Маха Кумба Мела”, който се провежда на всеки 12 години.

Точно в Африка обаче ударил на камък, защото в Египет през последните десет години има извънредно положение.

Властите там не разрешавали да се върви пеша по пътищата като пацифист, развял знамена, и го задържат. Въпреки че има редовен паспорт и виза, полицията го прекарва по канален ред до Кайро и го задължава да лети за България. Тук е мястото да обясним, че Артър Б. Бъртън има български паспорт, тъй като е роден в Ловеч. Над 20 години той живее в САЩ и други страни по света.

Имам намерение да се върна обратно в Близкия изток и да продължа през Йордания, Сирия, Ливан, Турция и цяла Европа, сподели Бъртън.

Походът е започнал на 24 декември от Витлеем (Израел). Там по Коледа „пешеходецът за мир” дава обширно интервю за руската телевизия НТВ. Пред специалния руски кореспондент в Израел той сподели, че роденият тук Христос е най-великият учител и пример на ненасилието в човешката история. Затова походът започва оттук, за да покаже, че днес светът нито е спасен, нито е в мир, камо ли да живее или се води по Божиите закони.

Напротив – повечето хора, дори да изповядват различни религии, са „жертви на мамонската парична система”, споделил пред камерата нашият сънародник.

Той ще остане около месец в България, после ще продължи похода си от Израел. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.