Алексей Петров учил Надежда Нейнски на карате

Милен НАНКОВ

Свилен Русинов.

Нашумелият покрай ареста си Алексей Петров –Трактора е преподавал на Надежда Нейнски карате в столичния спортен комплекс „Спартак“ в началото на 90-те години, разкри НГ. По това време настоящата ни евродепутатка и министър на външните работи в правителството на Иван Костов носи фамилията на първия си съпруг Камен Михайлов и е редова секретарка в СДС.

Всичко това разказа  кметът на тетевенското с. Градежница Свилен Русинов. 45-годишният мъж е сред най-успешните родни боксьори. Той е дългогодишен капитан на националния отбор по бокс, двукратен световен вицешампион по бокс свръхтежка категория, еврошампион от Бурса 1993 г. и медалист от европървенства в Торино /1987/, Атина /1989/,  и Гьотеборг /1991/. Русинов слезе окончателно от ринга през 1997-а, а сред съперниците му се броят и знаменитите днес братя украинци Кличко. В началото на 90-те години той също тренира в спортния комплекс „Спартак“ и обучава момчетата на Алексей Петров да издържат с лекота на силни удари в тялото и главата. Боксьорът и бившият офицер на ДАНС ги свързва Градежница. В това планинско село, скътано на 450 м надморска височина в Тетевенския Балкан, двамата израстват. Алексей Петров е роден в тетевенското с. Бабинци, където учи до четвърти клас, после семейството му заживява в Градежница, но бъдещият каратист национал учи в близкото Глогово до осми клас.

„И двамата обичаме Градежница. Тази бе и причината преди 17-18 лета в село да организираме съвместно с него спортни празници. На тях аз канех боксьори, а Алексей – каратисти“, заяви Свилен Русинов.

Според легендата на българския бокс Надежда Нейнски обикновено идвала в „Спартак“ после неговите тренировки. „Тогава тя бе пълничка, по-късно стана така привлекателна“, спомни си още Русинов.

По неговите думи лично Алексей Петров обучавал Надежда Нейнски в тънкостите на източното бойно изкуство поне два часа.

„По същото време време в „Спартак“ идваше и Иван Костов. Мисля, че той тренираше фитнес. В онези години този спорт бе на мода сред политиците ни. Ако наистина Алексей Петров се е занимавал с неща, които му приписват днес, нима двамата не са знаели какво практикува той?“, пита Русинов и вмята, че няма обяснение защо в момента еврокомисарката и лидерът на ДСБ не кажат добри думи за доцента на УНСС, а мълчат.

Според кмета днес по-голямата част от съселяните му познават Алексей Петров най-вече по име. В Градежница бившият спецполицай си идвал през седмица, за час-два, наглеждал родителите си и си тръгвал. Без охрана винаги. Той и Русинов се мярнали за последно съвсем случайно – в Тетевен около 10-15 януари.

„Не знам Алексей да е помагал с нещо на Градежница. Негов сантимент бе Глогово, може би заради школските му години там. Чувам, че помагал с пари на тамошното училище, на детската градина и здравната служба, но, лично аз не знам за тези негови добрини, а и той не обичаше суетата. Както и мразеше ше да разказва за делата на семейството си. Доколкото знам брат му Огнян Петров стопанисва в съдружие мандра в Тетевен, а сестра му Теменужка – фирма за закуски в Ловеч“, заяви Свилен Русинов.

Според него седмица преди Алексей Петров да бъде арестуван при специализираната акция на МВР „Октопод“ баща му Илия Петров Веселинов се почувствал зле и постъпил в тетевенската болница. Майка му Гена пък я наглеждала местна девойка, отскоро обаче тя се преместила при щерка си в Ловеч.

„На изборите през 2007 Алексей Петров обеща да купи бус, който да обслужва линията Бабинци – Тетевен и изпълни обещанието си. Тогава той агитираше за ГЕРБ, по-късно обаче говореше за РЗС-е!.. Помагал е с пари и на местното училище, детската градина. По-късно обеща да спонсорира с лични пари и изграждането на водозахранването на Бабинци, което е големият проблем на селото. Виж, това обещание обаче не изпълни… Колкото до това кой какъв е бил и как се казвал от рода му в миналото, не ровете по тая писта, никому не е нужно“, съобщи бившият кмет на Бабинци Сергей Манев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.