Похвалиха Ловеч в борбата му с кризата Георги Първанов призна, че е лобирал в Китай за автозавода

 

Георги и Зорка Първанови в Ловеч

Георги Първанов похвали ловешката община, че е намерила начин да омекоти ударите на икономическата криза. В словото си по повод 11 май – Денят на Ловеч, президентът каза пред препълнения площад: „Хубаво е, че Ловеч стана шампион във футбола, за което и аз ви поздравявам. Но не по-малко важно е, че Ловеч е шампион по усвояване на европейските средства. Това е една истинска антикризисна мярка, за която ръководството на общината трябва да бъде поздравена. Вие запазвате един от най-хубавите инвестиционни климати в България.”

По-нататък Първанов призна, че не му е било трудно преди време да защитава в Пекин идеята за автомобилен завод да бъде изграден точно тук, защото има инфраструкура, кадри и традиция.

Президентът изрази още своята признателност към Езиковата гимназия, която отбелязва 130 години след основаването на американския колеж и 60 години гимназия. В знак на признателност той връчи почетния знак на държавния глава на зам.-директора  на училището Павлина Зарчева.

За празника се пристигнаха  депутати от „Коалиция за България” и ГЕРБ, делегации от побратимените  градове – Ерфурт (Германия), Лотошино (Русия) и Лавал (Франция). Представители на Лавал подписаха договор за партньорство за управление на отпадъците и пречистване на водите, както и в областта на културата.

Това е градът, дал преди повече от осем века началото на Втората българска държава, столицата на Левски, градът на Покрития мост  на Кольо Фичето и на първия български космонавт Георги Иванов, подчерта в словото си кметът.

При споменаването на името на космонавта, който бе сред гостите, избухнаха бурни аплодисменти. Кметът не пропусна да посочи, че сме усвоили над 24 милиона евро от проекти.

Изпълнения на кръшни хора, живи картини от историята на града и дефиле на мажоретки оформиха програмата на площада.

Веднага след тържеството имаше икономически форум с местни бизнесмени. На него Галин Перянов, изпълнителният директор на „Никром – Тръбна мебел” АД и председател на Консултативния съвет за икономическо развитие на Община Ловеч, постави най-важните проблеми пред областта. Перянов подчерта важната роля на обещаната магистрала „Хемус”, за която днес никой не говори. Не по-малко важна е връзката на областта с Южна България, допълни той.

Другият проблем, който Перянов постави, че  необходимостта от проекти за възобновяеми енергийни източници.

Следобедът бе посветен на феста „Нека бъдем приятели”. Празникът завърши с рок-концерт на БТР и „Конкурент”.(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.