Публичността на Бойко Борисов спрямо Закона за достъп до информация е незадоволителна

 

Десет години след приемането на закона все още институциите са слабо ангажирани, каза изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева (в средата)

Публичността на премиера Бойко Борисов спрямо Закона за достъп до информация бе оценена  като незадоволителна. Юристът от фондация „Програма Достъп до Информация” (ПДИ) Кирил Терзийски по време на пресконференция в БТА буквално  каза: „Зле се оценява публичността, след като вече има заведени дела за мълчалив отказ на информация за командировките в страната на новия премиер. Откритостта на кабинета, изглежда, се изчерпва с публикуването на стенограмите от заседанията.“

Вече има две съдебни дела за отказ на информация, отнасяща се за командировките на премиера. Вместо цифри, от Министерския съвет отговорили, че Бойко Борисов пътува за своя сметка, а автомобилите са на Националната служба за охрана.

След завеждане на делото пък изпратили паметни записки за това кои лица придружавали премиера  в чужбина, за което не е искана информация. Сумите от командировките отново липсвали, поради което има второ дело.

Информацията бе дадена по време на представянето на годишния доклад за състоянието на достъпа до информация в България през 2009 г, състояло се на 29 април в БТА. Докладът вече е достъпен на сайта на ПДИ.

Документът дава ясна и богата представа какво е състоянието на достъпа до информация у нас. Според него, близо 50 % от гражданите вече са запознати с правото си да искат информация от държавните институции. Страната ни е на второ място в света (след САЩ) по подадени заявления за достъп. Това обаче може да се тълкува в две посоки – и като висока гражданска активност, и като недостатъчна прозрачност на властта. Навярно затова едва 8% от гражданите смятат, че  у нас се спазва правото им на достъп до обществена информация.

Специално внимание се обръща на улеснения достъп до информация, чрез което се постига по-голяма прозрачност и отчетност на публичната администрация. Особено е важно изпълнението на задълженията за онлайн публикуване на документите. Както сме писали, с промяната на ЗДОИ през 2008 г. институциите са задължени да изнасят на интернет страниците си данни, касаещи обществения интерес.

На практика едва нищожните 1,4 % от всички държавни институции публикуват в интернет страниците си информация за договорите си с външни изпълнители през 2008 г. За първите четири месеца на тази година те са 2,4 %.

Ведомствата с желание пуликуват онлайн своите стратегии и програми, но не и своите бюджети и финансови отчети, сочат данни на ПДИ.

Десетият доклад на ПДИ за състоянието на достъпа до информация в България съдържа още

анализ на Закона за достъп до обществена информация и Конвенцията за достъп до официални документи на Съвета на Европа, анлиз и оценка на случаите с правен съвет и коментар в ПДИ през 2009 г., най-важното от съдебната практика по Закона, резултати от  проучване на обществените нагласи за правото на гражданите на достъп до информация.

Консултирани са около 320 случая за изминалата година, включително и от Ловеч.

Адвокатът Александър Кашъмов обобщи, че през 2009 г. достъпът е станал по-лесен, но не с темповете, с които би трябвало. Десет години след приемането на ЗДОИ все още се наблюдава слаба ангажираност на институциите, коментира пък изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева.

Най-честите основания за отказ на информация са защита на личните данни, търговска тайна и засягане интересите на трети лица. Най-голяма обаче е групата на мълчаливите откази – 39 през 2009 г. спрямо осем през 2008 г. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.