И руснаците искали Great Wall, но китайците предпочели Ловеч

Този модел ще правятв ловеч

Руски сайт съобщи, че китайците от Great Wall (Великата стена) са искали да направят завод за коли в Подмосковието. Проектът обаче бил замразен заради световната финансова криза.

„В братска България китайците правят завод, като не са им е попречили нито чиновниците, нито глобалната рецесия“, се казва дословно в материала.

Материалът с заглавие „Great Wall показва в Пекин „българин“, се появи неотдавна в руския сайт за автомобили http://www.kolesa.ru.  Отбелязва се, че китайската компания показва на изложение модел, разработен за европейските пазари. Това е компактен седан, който отговаря на стандартите за екологичност и безопасност на ЕС.

Този модел в Китай се задвижва от 1.5-литров бензинов мотор и се нарича Tengyi C30, но на Стария континент вероятно ще има друго име. В материала се отбелязва, че колата ще се прави в България. Производството трябвало да започне догодина заедно с това на моделите Florid, Coolbear, Hover 5 и Wingle.

Както сме писали, става въпрос за съвместния проект между „Литекс моторс“ на Гриша Ганчев и Great Wall. Край ловешкото село Баховица вече се подготвя строителна площадка за автомобилния завод. Строителството започна през октомври миналата година. Ако всичко върви по план, първите коли българска сглобка ще са на пазара през юни 2012 год. 

Вторият модел, който ще се прави край Ловеч, е миниванът Coolbear. Той ще се продава на пазарите в Централна и Източна Европа. Автомобилът, който подозрително прилича на Scion xD, се задвижва от 1.5-литров бензинов мотор с мощност 103 к.с., отговарящ на еконормите „Евро-5“. Той ускорява минивана до 90 км/ч за 6 секунди.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.