Гергьовден идва със слънце, прогнозата за май 2010 е близка до нормата

След дълго и хладно преддверие към пролетта най-после слънце. Общото повишение на средноденонощните температури през първата половина на пролетта изостава спрямо календарните срокове. Но средната месечна температура през май се очаква да бъде близка до нормата. За по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и високите полета е между 14 и 15 градуса, а в планинските райони ще е между 7 и 12 градуса.

За празника на Ловеч – 11 май-президентът Първанов  ще се радва на  хубаво време.

Месечната сума на валежите в равнините ще бъде около нормата, която по Черноморието и Струма е между 30 и 50 л на кв м, в Дунавската равнина и Тракийската низина е между 50 и 70 л на кв м. В планинските райони валежите ще бъдат между 60 и 100 л на кв м.

През първото десетдневие времето над страната ще бъде променливо до слънчево, като са възможни превалявания в следобедните часове. Температурите ще продължават да се повишават, а по-значителна облачност с валежи ще има главно около средата на периода. И отново около средата на второто десетдневие ще се заоблачи и ще превали, температурите относително ще се понижат. След подобрение на времето  сравнително по-ниски ще бъдат температурите в началото на третото десетдневие, когато има вероятност да превали. През по-голямата част на последното на десетдневие на месеца времето ще бъде сравнително топло. В края на месец май има вероятност за превалявания.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.