Цецка Цачева пристигна за Празника на Езиковата гимназия

Цачева бе посрещната от депутати и директора на Езиковата

Цецка Цачева бе отличена със значка на местната Езикова гимназия днес, когато пристигна за Празника на гимназията. В Драматичния театър Ловеч председателят на НС говори пред около 400 бивши и настоящи ученици на местната Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи”.

Шефът на НС и просветният министър Сергей Игнатов бяха сред почетните гости на училището, което отбеляза с юбилеен концерт 130-годишнината от създаването на Американското девическо училище и 60-годишнината от откриването на Смесено училище за чужди езици – Ловеч, чийто приемник е елитното даскало днес. Два дни по-рано преди тях в култовото училище намина и финансовият министър, който е бивш негов възпитаник.

Цачева награди директора й Радослав Хитов с Почетен плакет на НС за личните му заслуги за просперитета на учебното заведение. След това отпътува за Плевен, където с премиера Бойко Борисов стартираханова болница.

Сергей Игнатов пък призна в Ловеч, че елитът на държавата е учил тук. Той изтъква важната политическа роля на ГЕРБ в момента. После откри музей в сградатана гимназията.

Митрополит Гавриил спомена, че днешното име на училището е гордост и за самия Екзарх Йосиф Първи.

В Ловеч бяха още депутати, представители на посолства, много бивши възпитаници.

Още за училищната реформа

 Ученикът сам да избира курсовете, които ще профилират обучението му след X клас, превижда проектът за закон за училищното образование, който министър доц. Сергей Игнатов обсъди днес с училищни директори от областта вчера, съобщи в. „24 часа”.Като участват във формирането на учебния си план, младежите щели да се развиват много по-успешно дори и в тежки ситуации.

 Министърът бил „привърженик на скачането в дълбоката вода“. Самият той като ректор често попадал в ситуация, при която щом попита записващ се младеж заимето му, веднага отговаря майката.Документът ще бъде вкаран до 15 септември в Министерския съвет, но само ако „бъдат изчистени излишните детайли и носи духа на модерността“. Ако се забави, идеите за задължителната подготовка на 5- и 6-годишните преди I клас, както и целодневното обучение на най-малките ученици ще влезе с поправка на действащия закон за народната просвета.Директор на основно училище в Ловеч поиска така да бъде ускорено и въвеждането на 4-степенното средно образование – начално от I до IV, основно -от V до VII и двете степени на гимназиално обучение – от VIII до X и от X до XII клас.

 Учениците от I до III клас няма да получават числова оценка, а от I до IV клас пък няма да се повтаря, предвижда още документът.Всеки учител в края на срока и годината освен оценка за постиженията на ученика ще поставя оценка и за поведението:

-нуждае се от подобрение

-добро

-похвално

Ще се промени съдържанието на учебниците. Това обаче изисквало 3-4 г.

Част от учителите искали да могат да избират от повече от 3 учебника. Други пък били за връщането на един по всеки предмет.

Национален инспекторат ще контролира качеството на образованието.

В свободен разговор с учениците от гимназията за чужди езици в Ловеч министърът заяви, че е привърженик на либералния модел на обучение. Затова през юни в София за лекции е поканен учен, който реформира британската образователна система.

„На 15 април сутринта българската образователна система и научна среда се събуди все още спяща в едно ориенталско патриархално статично състояние. А някъде към 13,45 ч. тя вече беше стъпила на европейската писта, защото беше сложен краят на една дълга, драматична, дълбока реформа в образователната система и системата, която регулира развитието на науката в България“, обяви Игнатов по повод приемането на закона за академичния състав.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.