Стрелят в сърцето на кон край Скандалото, Априлци

 

 Кон е бил застрелян в сърцето в землището на балканджийското с. Скандалото, община Априлци. Животното е собственост на 57-годишния Д.М. от Априлци, а сигналът за убийството бил подаден в местното полицейско управление вчера.

По случая е образувано досъдебно производство.

Убийствата на коне зачестяват между старопланинските върхари Ботев и Вежен. В повечето случаи стопаните им са прехранват от дърводобив. В края на м.г. два жребеца бяха намерени простреляни до троянското с. Врабево. От тях единият издъхна на място от кръвозагуба, а другият оцеля въпреки раните. Тогава кметът на Врабево Радион Стратев заяви, че гръмнатите коне не били местни, а на дърводобивници, работещи в горите между селата Лешница, Добродан и Врабево.

Жребците и кобилите към дърводобивните фирми представляват истинска напаст за земеделските имоти на ред селища на юг от Ловеч от години наред. След края на работния ден животните биват пускани да скитат и да унищожават зеленчуковите градини или масивите с пшеница, овеc и царевица в Троянско. Сега обаче те за първи път стават мишена на изнервени стопани.

Миналото лято безпризорни вихрогони опънаха нервите и на 958-те жители на троянското село Борима. Там табунът заличи горски пътища и изпотъпка ниви и овощни градини. Животните слизаха и в селото, създавайки суматоха из улиците. Част от тях бяха на коняри, пристигнали чак от Берковица. Конете бяха без каквато и да е маркировка и когато някой от тях биваше заловен, дървосекачите отричаха да е техен.

Проблемът с конете на дърводобивните фирми къкри опасно в област Ловеч още от 2007 г. Преди две зими заради него ловешкото с. Лешница бе пред бунт.  blitz

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.