Филмът за ДС „Зад кадър” стартира най-голямото филмово събитие у нас

 

Светослав Овчаров и Христо Тотев

Режисьорът Светослав Овчаров (вляво) и операторът Христо Тотев, чието досие е осново на „Зад кадър”, минути преди премиерата на филма в НДК. Иван Бърнев (Оператора), попада в мрежите на ДС и не успява да види сина си цели 40 години.

 Не сте готови в Ловеч да приемете наши филми, заяви в петък пред репортер на НГ директорът на София филм фест (СФФ) Стефан Китанов по повод предварителното съобщение, че някои заглавия ще гостуват при нас. Както писахме, над 10 години в областния град няма работещ киносалон.

В петък с премиерата на новия български филм „Зад кадър” в столичния НДК тръгна поредният 14. СФФ 2010 – най-голямото киносъбитие у нас. За първи път бг-киното разказва за сложните си връзки с бившата Държавна сигурност. Сюжетът на филма на Светослав Овчаров е по досието на оператора Христо Тотев („Осъдени души”, „Адаптация”, „Константин Философ”). Съпругата на оператора му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от ДС не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори, е съсипан. Главната роля е поверена на актьора Иван Бърнев. Изключителна роля прави Касиел Ноа Ашер в ролята на съпругата на Оператора (очаквайте интервю с нея).

Людмила Живкова и Ванга индиректно участват в „Зад кадър“ като знак за епохата. “ Знаеш ли защо Людмила ходи винаги с тюрбан. Тя лично ми призна, че с него скрива короната си“, пуска виц от онова време един от героите. Филмът излиза по кината чак наесен.

 Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.