In Memoriam Отиде си поетът и журналистът Асен Аврамов (1941 – 2009)

Покосен от коварна болест, в навечерието на Коледа ( на 23 декември) си отиде от този свят ловешкият поет и журналист Асен Аврамов (1941 -2009). Той е роден в село Каленик. Работил е във вестник „Народен глас”, както и в други ловешки издания като „Стремление” и „Фактор”. В продължение на няколко години бе ръководител на Общинско радио „Ловеч”.

Асен Аврамов е автор на книгите „От песни целуван”, „Живи корени”, „Звездни зърна”, „И тъжно, и смешно”, „Татко”, „Големият принц”, „Прозорци”, „И мечтите умират” (публицистика), „Правдата е кривогледа”. Член е на Съюза на българските писатели.

Поклон пред паметта му !

Асен знаеше, че писаното слово остава

Поетът и журналистът Асен Аврамов вече не е между нас. В предпразничните дни преди Коледа той си е взел тихо сбогом и е напуснал житейската суматоха, за да попадне в един друг свят, за който често говореше в своите стихове. В този свят са неговите родители, които почиташе истински като син. За тях и родното село Каленик Асен написа съкровени думи на признание и обич, в които трептеше болка и скръб.

Тихо се е сбогувал със студиото на радио „Ловеч”, където през последните години работеше като журналист. Седнал е пред микрофона за последно интервю… със себе си и с вечните въпроси за живота, за смъртта, за истинските неща. Журналистиката бе не само професионален път за Асен. Тя го зареждаше творчески – с теми, образи, герои. Не пропускаше да покани пред микрофона поети, писатели, които гостуват на Ловеч, и да съхрани частица от богатия им вътрешен свят. Защото разбираше, че така ще запази онази духовност българска, която ни е държала като нация през дългите исторически неволи. Затова Асен събра своите интервюта в книгата „Прозорци”. Като журналист и поет знаеше – писаното слово остава.

Винаги е имал усещането за онези неща, след които има следа, които не се изличават от бързохода на времето. Затова не щадеше сили и в журналистиката, и в дългогодишната си работа в Клуба на дейците на културата.

Но най-високото място отреждаше на поезията – неговата неизменна спътница през годините. Приятелят му, поетът Матей Шопкин, написа за него, че е роден поет, чиято душа е озарена от светлината на „божията искра”. И добави – „Асен пише своите стихове така, както диша, както върви по земята, както посреща изгреви и изпраща залези”. Той му пожела да остане „Големият принц в божествената държава на българската поезия”.

Друг голям български творец – Евстати Бурнаски – писа за Асен Аврамов: „От неговите творби лъха непрестореност и доброта, характерни само за щедрите сърца. Далече от шумната суета, от онази лъжепопулярност, дефилираща по салони, подиуми и площади, поетът скромно и упорито прибова своите тревоги и вълнения в раклата на художественото слово”.

Асен Аврамов обичаше да казва, че поезията е мълчалив разговор с тишината. За него творчеството е опит да се спаси съвременния българин от духовното лилипутство. Той вярваше в думи като род, семейство, родова памет, България. Вярваше в любовта и в човешкото достойнство. В стихове призна: „Детството/с птиците изпях, а земя за гроб/е моето наследство./Съществувах или живях?/На везни не меря/любов и стих,/но изправен винаги вървях/и за хвърлен камък/не простих.”

Асен Аврамов мереше с високи критерии и творчеството, и хората, и променящото ни се битие. Затова ще останат неговите книги-послания, тревогите му, които са и тревоги на поколенията българи в кръстопътното време на промените. Но Асен ще ни липсва като човек, със своето живо присъствие. Ще липсва на всички, които вярват в силата на словото да променя и гради светове. Ще липсва на своите приятели и на хората, с които е делил обща работа на духовната нива.

Поклон пред твореца и човека Асен Аврамов!

Управителен съвет на Клуба на дейците на културата – Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.