“Литекс комерс” АД и “Грейт Уол” (Great Wall) ще подпишат днес

“Литекс комерс” АД и “Грейт Уол” (Great Wall) ще подпишат днес, четвъртък, финалния договор за строителството на автомобилния завод до ловешкото с. Баховица.

Парафи под дългоочаквания документ ще сложат Гриша Ганчев и президентката на най-голямата частна компания в китайската автомобилна индустрия Ван Фън Ин.

До днес по проекта на “Литекс моторс” АД, в което акционери са “Литекс комерс” АД и “Грейт Уол” , са подписани 18 контракта, свързани с договарянето на цялостната дейност на завода с площ от 429 526 кв. м, съобщи в Ловеч президентът на “Литекс комерс” Гриша Ганчев.

В сряда Ганчев и Ван Фън Ин, придружени от Стивън Ван, вицепрезидент на “Грейт Уол”, посетиха терена на завода край Ловеч. Там 60 души от фирма “Аква Груп” – София, извършват началните изкопни работи, като се отнема хумусният слой на терена.

По-късно Ганчев и Ван Фън Ин гостуваха на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев. Двете страни си размениха подаръци. Шефката на “Грейт Уол” бе дарена с картина, CD с филм за Ловеч и покривка за маса с български шевици. Кметът социалист пък бе отличен с червена писалка.

След срещата Ван Фън Ин отпътува за Троянския манастир.

Първоначалната инвестиция в автозавода ще е 80 млн. евро, а на по-късен етап тя ще надхвърли 300 млн. евро.

В него ще работят до 1800 души, от тях около 400 ще са чуждестранни експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия.

Заради очакваните трудности по набирането на родни квалифицирани кадри се планира в ловешката Професионална гимназия по механоелектротехника и в Техническия университет да се въведат специализирани програми за обучение на работници и инженери.

Предвижда се заводът да заработи до 18 месеца. За градежа му предимство ще имат местни фирми, а оборудването с техника на халетата ще е дело на китайци и корейци. Очаква се заводът да ни нареди сред държавите автомобилостроители в света. (от Труд)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.