Патриарх Максим служи в Троянския манастир

Патриарх Максим пристигна тази вечер в Троянския манастир за да оглави божествената света литургия в “Успение на Пресвета Богородица”. Тъй като патриархът е роден в Орешак, той по традиция празнува тук големия християнски празник.

В тази обител се намира чудотворната икона Богородица Троеручица. Божията майка е негова лична покровителка. След службата ще се проведе традиционното литийно шествие с чудотворната икона, което ще бъде водено от Знеполския епископ Йоан, Стобийския Наум – главен секретар на Светия Синод и Деволския Теодосий, който е игумен на манастира. По стар обичай на 15 август тук става и голям занаятчийски панаир, на който ще присъстват над 150 фирми и търговци.

Ловчанският митрополит Гавриил пук е в с. Къкрина, Ловешко, където местната църква с името“Успение на Пресвета Богородица” навършва 125 години.

Във всички православни храмове в навечерието на 15 август ще бъдат отслужени празнични вечерни служби за Успение Богородично. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще оглави литургията в Богородичния храм в Каварна, Неврокопският митрополит Натанаил – в храм “Успение Богородично” в Гоце Делчев, Пловдивският митрополит Николай – в катедралния храм на Пловдив, който също се казва “Успение Богородично”.

Във Варна митрополит Кирил ще предвожда света литургия в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица”. Денят е празник и на град Варна. Неврокопският митрополит Натанаил.ще отслужи литургията в с. Илинден, Ловчанският митрополит Гавриил – в храма на Св. Богородица в Ловеч, квартал “Вароша”. Пловдивският митрополит Николай си остава в катедралния храм „Успение Богородично” на своя град, Драгувитийският епископ Даниил ще служи в Петрич. В София протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Григорий ще оглави литургията в храм “Успение Богородично” на площад “Ручей” до бул. “България”.

Големи Богородични тържества се очакват по традиция в Бачковския манастир „Успение на Пресвета Богородица” с игумен Агатоникийски епископ Борис и в Рилската света обител, управлявана от Адрианополския епископ Евлогий. Очакват се много хора и в Драгалевския манастир „Успение Богородично” край София.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.