Делото ТЕЛК в Ловеч завърши с осъдителни присъди

Осъдителни присъди бяха произнесени на финала на делото срещу служители на ТЕЛК в Ловеч, обвинени за издаване на фалшиви инвалидни решения. Съдията Антоанета Монева произнесе в петък присъда над трима лекари, една машинописката и една жена, осъществявала връзката между кандидат-инвалидите и лекарите.
Бившата шефка на ТЕЛК д-р Боряна Хинова получи присъда от 3,5 г. лишаване ефективно от свобода, без право да заема ръководна длъжност в здравно заведение и да освиделства инвалиди за срок от 5 години. Д-р Иван Иванов е с 1,5 г. условно с 4-годишен изпитателен срок и лишаване от права за 3 години. Д-р Борислав Пачков е с 6-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от права за 1,5 г. Бившата машинописка на ловешкия ТЕЛК Любка Райкова пък получи 3 години ефективна присъда при първоначален общ режим.
Толкова получи и посредничката Денка Мирчева. Решението на ловешкия Окръжен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Делото срещу бившите служители в ТЕЛК започна през април 2007 г. То е едно от най-дългите, гледани в Ловешкия окръжен съд, към което имаше голям обществен интерес. Първоначално обвиняемите бяха седем души, но двама от тях починаха. Четирима лекари и три машинописки бяха обвинени в издаване на фалшиви решения за инвалидност. Те давали документите срещу сумите между 50 и 100 лв. и подаръци. Първоначално общият размер на присвоените суми е над 800 хиляди лева.
След проведени експертизи и заключения на графолози, са отпаднали част от обвиненията е сумата е намаляла на 78 583 лева. Част от лицата, получили фалшиви документи, са осигурявани чрез посредници и са от Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Разградска и Бургаска области. Повече от тях са осъдени и са върнали парите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.