Дребни трудности пред китайците в Ловеч

Дребни трудности предстоят пред китайците, които искат да правят коли в Ловеч. Известно е, че италианската компания FIAT от няколко години съди Great Wail за плагиатство. Това съобщи във вторник в. “24 часа” в обширен материал, посветен на ловешката инициатива, зад която седи Сергей Станишев.
Фирмата от Торино обаче твърди, че китайският модел Peri е пълно копие на популярната и у нас Panda. Peri е първият лек автомобил на китайската марка Great Wail.
Great Wail продава Peri само в Китай. FIAT патентова дизайна на Panda в Европа през 2002 г., а в Китай – май 2003 година.
Консултантът на европейската фирма Борджи твърди, че на Стария континент съдът се произнася дали правата на дизайна са нарушени, след като посочени от него технически експерти проверяват патента и рисунките на “клонирания” модел. В Китай трябва да предадат технически анализи, доказващи, че дизайнът не е откраднат.
Смята се, че китайският производител трудно ще пробие в страните от ЕС със своите марки Hover, Wingle и Florid. Затова лансират българската марка “Литекс” – LMC.
Бъдещата наша кола ще използва производствената линия и платформата, на които се сглобяват китайските возила, но ще използва водещи европейски доставчици.
По този начин от завода край Ловеч се надяват, че бъдещата българо-китайска кола ще може да вземе глобален лиценз за продажби в ЕС. Това ще зависи най-вече от въпроса дали ловешкото возило ще може да мине строгите краштестове на EuroNCAP. Досега това не се е удало на нито един китайски производител.
Трябва да се надяваме на чудо това да стане, но защо пък не.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.