Властта в Ловеч наляла пари в „Ловеч прес“ и „Дума“

Общинският съвет е налял десетки пъти повече пари на вестниците “Ловеч прес“ и “Дума“, отколкото на “Народен глас“. Това става ясно от писмо с номер 215 от 12 май т. г. до Цветан Тодоров.
Документът е в изпълнение на решение №5121/2009 на Върховния административен съд, след като през 2007 журналист от НГ поиска справка за изразходваните пари от бюджета за публикации в местната и централната преса за 2004-2006.
От справката, подписана от председателя на ОбС Милко Недялков, става ясно, че в. “Ловеч прес“ е получил 475 лв., в. “Народен глас“ – 30 лв., а в. “Дума“ – 348 лв. Общата сума 853 лв. Сумите изглеждат неголеми, но тук са по-важни тенденцията и принципът.
Две години вървяха съдебните дела с председателя на ОбС Милко Недялков и кмета на Ловеч Минчо Казанджиев (последният разпределя големите суми). И двамата не счетоха за необходимо да дават справка как са похарчили бюджетните пари. По закон тези средства са прозрачни. Те обаче се позоваха на трети лица и измислена “търговска тайна“, като пренебрегнаха преобладаващия обществен интерес.
В същото време и на думи, и чрез проекти, общината постоянно твърди, че е прозрачна и открита към гражданите. Практиката показа точно обратното .
Двете дела се водеха с помощта на адвокатите на Програма Достъп до Информация Александър Кашъмов и Кирил Терзийски. Случаят доказа, че битката за информираност е сред най-важните днес. А властта трудно допуска да гледаме в паничката й, коментират наблюдатели.

(Още в следващ брой.)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.