Внедряват хора на властта в НПО

p80806931В редица неправителствени организации (НПО) все по-масово се внедряват представители на властта, констатира в петък председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Това е опасно, защото не отговаря на целите на демокрацията. Проблемът може да се реши с приемането на промените в Закона за конфликт на интереси, който да забрани подобни практики. Както е известно обаче, мнозинството в парламента ги отхвърли.
Пенчев допълни още, че много малко неща в папките на властта са служебна тайна, но тя трудно разбира това.
Константин Пенчев участва в международна конференция, организирана от Програма Достъп до Информация“ (ПДИ) за съдебната практика при прилагането на Закона за достъп до обществена информация.
На форума бяха цитирани и делата, заведени по жалби на главния редактор на НГ Цветан Тодоров срещу кмета на общината и председателя на Общинския съвет в Ловеч за отказ на информация. За тях НГ (единствен) е писал, но наскоро минаха и заседанията във Върховния администартивен съд и сега се чакат решенията.
Ръководителят на юридическия отдел на ПДИ адвокат Александър Кашъмов коментира, че нежеланието на изпълнителната власт да поддържа практики на прозрачност е най-големият проблеми при предоставянето на обществена информация. Основание за отказ на достъп до документи е, че те се обявяват за „търговската тайна“ или „съдържащи лични данни“.
„Администрацията често се позовава на защитата на третото лице, т.е. на фирмата или лицето, които не желаят определени договори да бъдат оповестявани. Този тип данни най-често са искани от медиите по повод на избухнали големи публични скандали, обясняват от ПДИ. Въпреки промените в закона, които въведоха задължението публичният интерес да надделее над тежестта на защитата на търговската тайна, публичният интерес все още не е защитен.
Институциите продължават при такива казуси да си измиват ръцете с отказа на фирмите да се предоставят данни. След това се образува дело, но то отнема поне две години, заяви адвокатът.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.