Нямало място за старите кучета, или Икар за Ленко Гурков

Нямало място за старите кучета, ама не съвсем… Това стана ясно от наградите “Икар”, където зрялото поколение доказа, че все още го бива. Това особено се отнася за актьора Ленко Гурков, който не получи подкрепа от ловешката община да продължи директорството си в театъра, въпреки че и за слепите бе ясно, че е сред най-добрите. Но не постът е важен, а талантът…
Ден преди наградите достолепната дама Юлия Огнянова (родена през 1923 г.), лежала в затвора преди 1944 г. заради левите си идеи, представи в Сатирата „Тапетите на времето“. Това е мощен агит-проп спектакъл по (и за) творчеството на поета Константин Павлов (1933 – 2008). Животът на поета обаче бе стъжнен, направо разсипан през социалистическите години от бившата Държавна сигурност. Ролята на ченгето, което предлага на поета да отиде в психиатрията в Ловеч, защото е “много хубава”, се играе от Филип Трифонов.
Та Юлия, която е правила в Ловеч заглавия като „Кръстопът на облаците“ и „Железният светилник“, отнесе специален “Икар“ за цялостен творчески принос към развитието на българския театър.
Сериозни награди взе и театърът в Пазарджик, където драматург пък е нашият земляк Константин Илиев.
Нашият Ленко спечели във важната категория “Главна мъжка роля“ с изпълнението на Брайън в спектакъла „Радост за моето сърце“ на режисьора Младен Алексиев. Последният, заедно със сценографията на Деница Аргипопулос, бяха пък номинирани за дебют.
Наградите по традиция се раздават точно в Световния ден на театъра – 27 март, от САБ.
Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.