Иван Сотиров в Ловеч: Само по документи сме най-антикомунистическата страна, но на практика управляват комунистите. Шествие до Лагера на смъртта за 20-и път

lageraГлавният секретар на СДС Иван Сотиров днес каза в Ловеч, че по документи сме най-антикомунистическата страна, но на практика управляват комунистите. Тези думи бяха казани в каменната студена кариера, където се събраха стотина души, за са почитат жертвите на комунизма. (Виж по-долу изказвания.)
Модел на параклис бе осветен на Лагера на смъртта, каквато идея бе изказана миналата година тук. Днес за 20-и път се отдава почит на жертвите на комунизма.
По традиция от Ловеч тръгна ществие, организирано от областното и общинското ръководство на СДС в града. В каменната кариера, известна още като “Слънчев бряг”, в периода 1959 – 1962 г. без съд и присъда са чукали камъни над 1500 души, от които 147 са намерили смъртта си, според запазени документи.

Иван Сотиров, главен секретар на СДС пред НГ:
Истината за лагера край Ловеч е непроменена през тези 20 години и хората, които държат на нея, я пазят. Вярно е, че когато антикомунистическите партии управляваха България, хората идваха по-масово тук. Но сега, когато управляват комунистите, няма такъв масов наплив.
Поне идват истинските хора, които държат на истината. Но България е парадоксална страна. По документи сме най-големите антикомунисти, а на практика сме управлявани от комунистите. Българският парламент е приел закон за осъждане на комунистическия режим. Освен това е гласувана Пражката декларация за европейска съвет и за престъпленията на комунизма през 2008 г, по предложение на СДС и други опозиционни партии.
Същевременно сме най-комунистическата държава в Източна Европа и се управляваме от комунистите. В България нямаше лустрация. Нямаше и отваряне навреме на досиетата на ДС, а чак сега правим това. Така че по закон и документи би трябвало да сме най-антикомунистическата дърава, а по същество е точно обратното.

Д-р Георги Митев, областен лидер на СДС – Ловеч:

– Промениха ли се фактите за Лагера за 20 години?
– Смятам, че за 20 години истината за зверствата, извършвани тука, излезе наяве. Това е резултат от усилията на демократите, които прашинка по прашинка събирахме истината. Нека се прави разлика между справедливост и мъст. Истинският християнин не може да отглежда в сърцето си злоба. Но чувството за справедливост е силно развито у нас. Оттук идва болката, че виновниците за това ужасно престъпление тук не получиха необходимото възмездие и наказание от закона. Не знам как ще остане в народната памет този лагер, защото и днес има хора, които претентират, че социализмът е бил хубав, справедлив строй. Но фактите, с които се сблъскваме тук, показват истинското лице на този строй. Тази част от историята е явява днес разделен ъгъл в нашето обществото.
– Ще има ли възможност този параксис да стане по-голям?
– Имаме така идея и амбиция, но нещата опират до отчуждаване на земята и определяне на парцел. Земята е общинска, доколкото знам, и би могла да се деактува. Имаме проект е за един по-голям параклис, съвсем нов, който да бъде тематично свързан с темата и да напомня на новите поколения, че това, което е ставало тук, не бива да се повтаря.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.