Ученици бойкотират учителка в Луковит

Влошени отношения между учителка по биология и ученици в Професионалната гимназия по селско стопанство “Сергей Румянцев“ в Луковит ескалираха дотам, че е възможно цяла дузина тийнейджъри да не завършат учебната година. Конфликтът избухна в 10 А клас, който е от 22 ученици.
Търканията са от години, разказа за НГ Йоан Йотов, баща на ученичка. Според същия родител, учителката Диляна Цанова си позволявала да обижда учениците, да толерира слабите по успех и да пише двойки на отличниците.
Педагогическият съвет наскоро взел поредното решение да се търсят варианти за разрешаване на конфликта, но досега всичките са неуспешни.
И във вторник дванадесет деца пак не бяха влезли в час и имат отсъствия, научи НГ. Те са застрашени да не завършат срока. Учителката по биология пък пишела отсъствия на бягащите по свое усмотрение, считат запознати. Те сочат примери, че при бягство на група само двамина получили отсъствия.
Директорката Румяна Георгиева е сигнализирала РИО – Ловеч. На среща с родителите тя обещала първо да смени преподавателката, но не изпълнила обещанието, тъй като срокът бил започнал.
Според класната Силвия Георгиева децата в много отношение са прави и тя застава зад тях. Час по биология те имат веднъж седмично. Интересното е, че от 12 бягащи само на две ученички се пишат неизвинени отсъствия. Още по-странното е, че и двете са отличнички, а едната е дъщеря на преподавателя по механизация на селското стопанство инж. Георги Антонов. Според класната, конфликтът е междуличностен, който е прераснал в обществен. Биоложката пък имала тенденциозно и предубедено отношение към някои деца.
Класната ръководителка е изпратила докладна до директора и чака помощ от РИО – Ловеч. Шефът на инспектората Райко Райков каза пред НГ, че е изпратил инспектор на място, за да извърши проверка по случая.
Със случая е запознат и Атанас Граждански, зам.-кмет на Луковит, който също е обещал съдействие.
Родители пък имат идея заедно с децата си да пътуват до Ловеч заради разрешаване на конфликта, но поради многото изисквания пътуването се осуети.
Вчера НГ успя да се свърже и с учителката по биология Диляна Цанова, (виж мнението й отделно). Става ясно, че конфликтът между учителите е доста дълбок. Заслужава ли си обаче децата да страдат заради него?

Директорката: Ситуацията все още е под контрол

Ситуацията е притеснителна, но все още е под контрол, заяви за НГ директорката на училището Румяна Георгиева. В случая учениците са уязвими, защото нарушават правилника, като бягат от часовете по биология. Ултиматумът на учениците е неоснователен. Законът не ми позволява да правя промени в списък-образеца. Диляна Цанова нито е обидила, нито е ударила ученик. Освен това няма избирателност при нанасянето на неизвинени отсъствия, както твърдят някои от родителите. Нещата се представят изопачено. Учениците трябва да се върнат в училище, защото опасността да не приключат годината е реална. Предоставя им се възможност да вземат пропуснатите уроци в допълнителни часове, за да им бъдат оформени оценките. В случай, че не са съгласни с поставената оценка в края на 12-ти клас, могат да се явят за повишаване.

Учителката по биология:  Колегата е „псевдопедагог“

Бих желала да говоря с вас на място, за да ви покажа колко материали имам, колко снимки. Но нямам свободно време да пътувам, тъй като само аз нямам педагогически ден. Не бих желала да говоря по телефон, искам среща с повече медии, за да покажа моите материали. Имам доста публикации, стажът ми като педагог е 29 години, имам втора педагогическа степен.
Нападките срещу мен са неоснователни. Не случайно моите опоненти отсъстваха от педагогическия съвет. Жалко, че по тях се подведе и един местен бизнесмен. Проблемът тръгна от един конкурс. Там се получи конфликт на интереси, тъй като колегата Антонов има дъщеря, която не го спечели. От октомври е този конкурс, оттогава са и проблемите. Там ние спечелихме втора национална награда.
Написах докладна за случая до инспектората от 10 декември м. г. за всички тези неща. Според мен колегата Антонов е “псевдопедагог“, той няма педагогическо образование. В Професионално училище всеки може да работи…
(Разговорът по телефона протече доста нервно. Учителката бе поканена да развие подробно тезата си по-късно във вестника. В заключение обаче тя се закани, че ще се обърне към по-стойностни вестници като “Стремление“ и “Фактор“).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.