Грабят антики от музеите в Тетевенско

Крадец изнесъл експонати от музея в с. Гложене във времето от 10 ч на 25 февруари до 7 ч сутринта на следващия ден, съобщи полицията. Апашът взел три гривни, три пръстена, два пищова кремъклии, пистолет “Люгер Парабелум“ и нож. Той е разбил входната врата в помещението. Предмети имат антикварна стойност и са собственост на общината в Тетевен.. По случая РУ на МВР-Тетевен, е образувало досъдебно производство вчера, съобщи Габриела Тодорова, регионален говорител на ОД на МВР-Ловеч.
Това е втория обир на музейно хранилище в планинското землище за последните близо 9 години. На 21 април 2000 г. жертва на престъпни търговци на антики стана самият Градски исторически музей в Тетевен. Тогава от него изчезна мощехранителница на св. Харалампий. За нея се знаеше, че е сред 4641-те експонати на музея и представлява 5-килограмово сребърно ковчеже, съхранявало някога мощите на Св. Харалампий – светец, особено тачен от старите тетевенци. По думите на експерти върху капака на ковчежето бил изрязан Св. Илия в колесница с впрегнати 4 коня, сцената била кантирана от широка рамка с орнаменти от цветя и листа.

В ъглите пък били изобразени четиримата евангелисти. От двете страни на капака имало нечетливи надписи, а от вътрешната му страна – образът на Св. Харалампий, седнал на стол.
По случая с кражбата на църковната светиня РПУ-Тетевен заведе ДП номер 139/2006 г. срещу Петко Нанев Петков и Веска Георгиева Колева за квалифицирана кражба на паметник на културата, оценен на 100 000 лв.
Случаят бе окачествен като единствен важен от Ловешко и попадна в доклада на главния прокурор Борис Велчев за противодействие на престъпността от ръководствата на Прокуратурата на Република България, МВР и Националната следствена служба. Според запознати на 21 април 2000 г. от музея в Тетевен мощехранителницата се губи след визита на трима “ценители“ на родните паметници на културата, от тях двама са млади мъже, а третият – жена. Денонощие по-рано същият мъжки тандем се представя най-официално на местните музейни служители като гости на града. Те добавят, че са отседнали в т.нар. Военно-почивна станция в близкото курортно селище Рибарица. Обещават да се върнат на другия ден със съпругите си. И спазват обещанието си, но, в компанията само от една евина щерка. Минават и заминават. След посещението им обаче музейната чистачка открива, че мощехранителницата, прибрана от тетевенския манастир “Свети Илия“, липсва, а витрината й е свалена.
Според непотвърдена информация в последното десетилетие от Градския исторически музей в Тетевен се губи и сребърен евангелски обков пак след посещение на двама млади мъже и жена, с интелигентна външност и с обноски на аристократи. Триото пришълци се представили, че са от София, твърди агенция БЛИЦ.

Окръжна прокуратура в Ловеч е разследвала две семейства от Ловеч и Кнежа, обвинени в незаконна търговия с антични монети и предмети в Италия. Досъдебното производство срещу фамилии продължава и днес.
По тази причина към момента техните имена са тайна. Антиките обаче вече са върнати у нас и са предоставени на НИМ, съобщи в четвъртък зам.-окръжният прокурор Кирил Петров.
Според него Окръжна прокуратура-Ловеч за м.г. отчита 53,62% разкриваемост на престъпленията. За 2008-а регистрираните криминални престъпления са 2 314. Сред икономическите престъпления най-много са документните престъпления, следвани от измамите, присвояванията и обсебванията и престъпленията по служба. Престъпленията срещу собствеността на гражданите са 1 130. За периода са наблюдавани 3 840 дела. Наложени са наказания на 1 132 души. Прокуратурата е работила и по 7 244 следствени преписки, в резултат на това са образувани 2 561 новообразувани досъдебни производства. Постановени са 1 921 отказа за образуване на досъдебно поризводство. 431 са изпратени на друга прокуратура.
С обвинителни актове са приключили 587 досъдебни производства, което е 60 на сто от всички внесени в съда дела. Със споразумения са завършили 259 досъдебни производства. Приключени са 590 дела и са влезли в сила 282 осъдителни присъди. Оправдателните присъди, които са постановени са 26, като 17 са влезли в сила. 111 от осъдителните присъди са по съкратеното производство или една четвърт от делата приключват по споразумение.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.