Васил Левски като начин на употреба – мнение на Иван Паймашки от „Народен глас“

d0bad18ad0bad180d0b8d0bdd181d0bad0be-d185d0b0d0bdd187d0b53Не Ви харесва заглавието, нали? Друго си е: “Васил Левски – този титан на времето, велик и неповторим, обрекъл се на България и своя народ, той ще живее вечно в нашите сърца и души“. Да го кажем и миг след това да го забравим и да продължим, както ние си знаем .
Спомня ли си някой думите на поборника дядо Васил Кънчата: “Василе, Василе, ако не бяха те обесили турците, щяха да те обесят българите!“. Какъв исторически шанс за нас – Господ да ни прости. Това е тя нашата народопсихология българска – кой е той, знаем го ние него, той ще ни учи нас, И Господ да слезе на земята, и за него ще кажем същото. Има нещо много демократично в това, българинът да не признава авторитети: аристокрация, синя кръв, цар, тъпанар. Няма никой жив, който да е повече от нас. Всеки от нас, макар и да не може да си върже гащите, е готов за министър-председател, или поне за Солунската митница. Само обесеният и разпнатият могат, но невинаги да бъдат пощадени и издигнати до портрет над масивно бюро. Наш идеал е мошеникът. Ашколсун на това момче, всинца ни измами – казва Алековият герой с нескрита завист. Де да бяхме и ние като това момче. Колцина са поискали да бъдат като Левски – няма келепир в тая работа.
Апостоле, Апостоле, не смеем да те погледнем в очите. Затова те сложихме на портрет зад гърбовете си, да бъдеш зад нас, когато говорим за родината, а вършим неща не в ползу роду. Изпиваме те, изяждаме те и те осребряваме, когато можем, и като гей започнахме да те рисуваме, да не се различаваш от нас. То е ясно, че от това, което вършим, няма да се изчервят лицата ни, но да не стане така, че от тежката ти десница зад нас да се зачервят вратовете ни.

Иван ПАЙМАШКИ

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.