Разширява се кръга на задължените лица по закона за достъп до информация

Има съществени промени в Закона за достъп до обществена информация – 2008 г.

В направените и обнародвани на 5 декември 2008 г. измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) има важни за обществото промени, като сред тях са разширяването на кръга от задължени. Промените бяха предварително консултирани с Програма Достъп до Информация (ПДИ). Както сме писали, фондацията подпомага граждани и журналисти в прилагането на ЗДОИ.
Измененията са резултат от обединение на два законопроекта за изменение и допълнение на ЗДОИ, внесени съответно от депутатите Мартин Димитров и от Бойко Великов и група народни представители.
Измененията разясни адвокат Кашъмов.
Разширява се кръга на задължените субекти в закона чрез включването на териториалните звена на органите на власт. На практика това означава, че звена като Областна дирекция полиция, НАП или ОД „Земеделие и гори” вече няма да препращат към своите централи, а се задължават да дават отговори на питания директно.
Разширява се кръга на задължените субекти чрез включването на финансирани или контролирани от държавата търговци в понятието „публичноправни организации”. Тук се включват и всички юридически лица, финансирани от еврофондовете, например.
За първи път се въвежда изискване институциите да публикуват обществена информация онлайн. Досега това бе препоръчително, но се изпълняваше рядко. Сега е посочен и срок – 1 година.
Определя се понятието „списък на актовете”, подлежащи на публикуване от административните структури.
Въвежда се проверка за наличие на надделяващ обществен интерес от разкриването на информация, която би представлявала търговска тайна. Самата „търговска тайна” вече е реално ограничена и се свързва с понятието „защита от нелоялна конкуренция”. Става дума не просто търговецът да реши, че нещо е „търговска тайна”, а да посочи предварително обстоятелствата, които водят до това обявяване, например нелоялна конкуренция. Това би могло да е списък с клиенти, ноухау, пазари. Не са търговска тайна от един договор обаче страните, цените или условията по договора. Промяната е изключително важна, тъй като досега търговецът си позволяваше да обяви какво си иска за търговска тайна.
„Надделяващ обществен интерес” – това е нов момент в закона. Той се прилага с предимство, дори и да се нарушават някои тайни. Например при екокатастрофа може да се разкрие дори търговската тайна. Също и при опровергаване на недостоверна информация. Например, изнасят се в медиите факти за злоупотреби, а властта мълчи, защото има право. За да се разбере истината, се прилага случая „надделяващ обществен интерес”.
Законодателят не пожела обаче да приеме влизането в сила на електронните заявления за достъп до информация.
Относно спора за Наредба 40 на МВР за т.нар. „електронно следене”, адвокат Кашъмов подчерта, че битката е не да се запазват данните на всеки гражданин, а само при условия за сериозни (тежки) престъпления. Сега в новия текст липса определение с каква цел това ще се прави. Например при последните протести станало дума за архивиране на видеозаписите на протестиращите младежи. Кашъмов изтъкна щом могат да се събират такива данни, може и друго…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.