АНТОАНЕТА МАСЛЕНСКА: Вярвам, че доброто побеждава

maslenska_0608В политиката има доста позитивни емоции, обратно на схващането, че това не е чиста работа, казва адвокат АНТОАНЕТА МАСЛЕНСКА, общински съветник на ПП ГЕРБ в Стара Загора. Адреналинът ми винаги е над нормата, признава тя. Деловите срещи препълват тефтера й, а работната чанта отдавна е с размер АЗ. От началото на декември м. г. тя е начело и на женската организация на ПП ГЕРБ в Стара Загора. Малцина обаче знаят, че Антоанета е дъщеря на бившия главен редактор на НГ Янка Сълева. Затова ви предлагаме откъс от интервю с човек, успешно развиващ се извън Ловеч.

– Госпожо Масленска, как съвместявате живота си на майка, съпруга, адвокат и политик?
– Като дъщеря на журналистка, аз се научих да се справям сама с всяка една ситуация. Майка ми беше на планьорки, на съвещания, на събития, а ние с брат ми трябваше от малки сами да притопляме яденето и да учим уроците. Баща ми е икономист, ангажиран със счетоводство, и работеше от сутрин до вечер. Завърших с пълно отличие Немската езикова гимназия в Ловеч и Юридическия факултет на Софийския университет. Съпругът ми е мой колега, юрист. Сами отглеждаме двамата си сина.
– Като дете на журналист, какво е отношението ви към медиите?
– Голяма част от моя живот премина в разговори за статии, страници, снимки, коментари, заглавия. Майка ми почти всяка вечер пишеше у дома и отговори на писма на читатели. От дете съм възпитана в уважение към читателя и зрителя. Много малка бях, когато разбрах, че журналистът не е един обикновен чиновник, а нещо много повече. Това са хора без работно време, те работят от сутрин до вечер, и в празник, и в делник. Също така знам, че не бива да се сърдиш на журналистите. Ако има проблем, той не е в тях и трябва да се разбере къде е.
Днес вече съм категорична, че медиите са неразделна част от демократичното ни общество. Те са гласът извън институциите, който трябва да се чува. Денят ми започва и свършва с тях.
– Ако сгрешите, какво трябва да направите? Какво Ви съветваше майка Ви в такива случаи?
– Човек се учи от грешките си. И аз винаги съм готова да призная за грешката си още в момента, в който съм я допуснала. Готова съм също да водя диалог с всеки, и с хората, които са на диаметрално различно становище от моето. Възможно е те да виждат по-добре нещата, отколкото аз ги виждам.
– С кое не бихте се съгласили?
– Не бих се съгласила да ми бъде наложено чуждо мнение, което е в противоречие с моите собствени принципи. Не бих се съгласила да бъда част от фалша, лицемерието и двуличието на когото и да било.
– В какво вярвате?
– Вярвам на хората, които са ми доказали, че ме обичат. Вярвам в подкрепата на приятелите. Вярвам, че като свободен човек, имам право на собствена воля. Вярвам, че доброто винаги побеждава и че истината съществува.
– Съвсем наскоро стана ясно, че клуб “Перспективи”, на който сте председател, осигури по-голяма част от финансирането за документален филм, посветен на Христина Морфова. Това се случи за първи път в Стара Загора, клуб да финансира филм.
– Клубът е учреден през 1999 г. Работили сме по редица проекти, свързани с деца и младежи, по екопроекти, междукултурен обмен. Клубът е член на международна организация със седалище в Испания, където аз бях избрана в Управителния съвет. Мисля, че последният проект, който подкрепихме, наистина е в полза на Стара Загора, защото популяризира живота и творчеството на именитата наша съгражданка Христина Морфова.
– Защо се включихте в политиката?
– Като юрист имам поглед върху изключително широк кръг от проблеми, касаещи съдебната власт и администрацията. Въпреки постигнатата хармонизация между българското и европейското законодателство, с тревога наблюдавам, че администрацията и съдебната система у нас не функционират в съотвествие с принципите на общността. През 1995 година бях на специализация в Германия като съдия по проект на Европейската комисия и с изумление установих, че разликата между правораздавателната система в Европейския съюз, част от който е съдебната система на Германия, и българската правораздавателна система е огромна. Подобна беше констатацията ми и по време на специализацията ми в Швейцария. За съжаление това, което наблюдаваме през последните 15 години, не ни помогна да сме оптимисти.
– Защо избрахте точно ПП ГЕРБ?
– Чух Бойко Борисов да говори открито за това, че в съдебната система, както и в администрацията, е налице корупция и че това трябва да се прекрати, ако искаме да върнем собственото си уважение и да бъдем уважавани и от другите. Смятам, че точно ПП ГЕРБ може да реализира на практика европейската политика, основана на общностната ценностна система.

(Със съкращения)
Интервю на Йовка Великова, в. “Старозагорски новини”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.