Деница Аргиропулос, която има успех в Ловеч

p6260568Младата ДЕНИЦА АРГИРОПУЛОС е номинирана в раздела дебют на наградите “Икар“ заради работата си в ловешката постановка “Радост за моето сърце“. Заедно с нея са номинирани и режисьорът на постановката Младен Алексиев и актьорът Ленко Гурков, което си е прецедент за Ловеч.
Деница е дете на известни родители – актрисата Пламена Гетова и Кирякос Аргиропулос, директор на Столичния куклен театър. Момичето завършва сценография през 2006 г. при проф. Светослав Кокалов. Занимавала се е с мода като дизайнер, живяла е две години в Париж. Счита обаче, че театралната сценография обединява нейните стремежи. Освен това прави бижута от текстил. Родена е през 1980 г., зодия Стрелец.

– Деница, къде е първата ти театрална изява?
– В Сатиричния театър, още като студентка в НБУ, защото и там съм учила преди академията. Та в Сатирата имаше един спектакъл по Керил Чърчил – “Уста пълна с птици“. Там участвах за първи път. Но дебютът ми след завършването е в Ловеч с “Паника в хотела“.
– Коя е най-голямата ти авантюра?
– Те са много. Сред тях е първото ми модно ревю през 1997 г. Поканиха ме от форум “Българска мода“, аз им показах скиците си. Те пък ме одобриха и започнах редовно да се появявам. Друга авантюра бе моята антивоенна колекция против войната в Ирак. Взех стари вестници и направих 14 тоалета от хартия. Обличах манекенките на сцената. Стана добро ревю.
– С какво свързваш Ловеч днес?
– С успех. Гордея се, че работя тук.
– Значи ти си момичето, което има успех в Ловеч?
– Да. Повечето хора отиват от провинцията в София, а аз направих обратното и успях. Това според мен е много по-добре, защото в столицата е лудница. Шансът, който ми даде директорът на театъра Васил Василев, ме направи утвърден сценограф. Защото тази професия трябва да се практикува. Имам вече шест постановки, като четири са в Ловеч.
– Каква беше сложността в “Радост за моето сърце“?
– Текстът е доста сложен, повтаря се една ситуация. Решихме да затворим героите в един условен куб, вниманието на зрителя да се съсредоточи върху характерите. Освен това ги снимат и с камера и виждаме друг ъгъл към тях. С режисьора Младен Алексиев много обсъждахме кое как да бъде. В крайна сметка се получи нещо много добро, благодарение на целия колектив.
– Какво мислиш за мултимедията в театъра?
– Аз съм доста скептично настроена към мултимедията, защото киното трябва да си остане кино, а театърът – театър.Театърът трябва да е неповторим. В нашия случай обаче имахме нужда от мултимедия, тя е органична. Така се сблъскваме с лицата и проблемите на героите. Те идват по-близо до себе си. Влизаме в “кутията“, където са затворени героите.
– Как научи за номинацията?
– Винаги съм вярвала, че това представление ще е “радост за моето сърце“. Макар всички да говорят, че в подобни конкурси има съмнения, сега виждаме, че не е така. Комисията е видяла, че е добро представление.
– Работила си с Теди Москов?
– Да, през лятото с Теди правихме “Красотата, която спи“, но във Варна. Преди софийската постановка той направи друга във варненския куклен театър. Беше ми интересно и много трудно. Това е спектакъл за възрастни, не за деца. Но с Теди се работи много интересно, необичайно.
– Какво хоби имаш?
– Работата ми е хоби, обичам да правя разни дрешки, да рисувам…
– Какви филми обичаш?
– Последният, който много ми хареса, е “Беднякът-милионер“ на Дани Бойл. Страхотен филм, близко до хората…
– Бъдещето ти?
– Много-много не мисля за това. Имам известно самочувствие, че съм направила вече нещо добро. Но ще бъде нечестно за хора като мене, като Младен и другите от нашето поколение, които са учили, а да останат в сивотата на времето. Недоумение изпитвам от подобна несправедливост. За какво работиш? Даже наема не можеш да си платиш. Иска ми се да живеем в по-добър свят.
– Как ще бъдеш облечена за вечерта на “Икарите“ на 27 март?
– Не съм мислила още, ще си ушия нещичко…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.