Гриша Ганчев ще прави революция във футбола

Благодетелят на “Литекс” Гриша Ганчев и новият шеф на националните отбори Наско Сираков се готвят за революция в българския футбол, писа в. “168 часа”.
Двамата членове на новия Изпълком на БФС смятат да пренаредят футболната карта на страната.
“По-скоро трябва да си подредим двора, за да излезем от кризата. Ще настоявам в “А” група да останат 10 отбора, които ще имат качествена селекция и добри бюджети. Тогава конкуренцията ще е по-голяма и ще можем да се представяме по-добре в евротурнирите. Иначе не правим нищо”, категорично заяви Гриша Ганчев.
Бизнесменът е поискал от Боби Михайлов да се работи с бързи темпове за осъществяването на тази идея още преди да даде съгласието си да участва в новата управа на футбола. Ганчев и легендарният вратар са направили няколко срещи. На една от сбирките основната тема на разговор е била редуцирането на отборите в “А” група и засилването на конкуренцията. Шефът на “Литекс комерс” предварително е сондирал мнението на шефовете на водещите клубове и е получил подкрепа от всички столични тимове, както и от представителите на “Черно море”. Преди време подобен проект бе подробно разработен от настоящия секретар на Професионалната футболна лига Любе Спасов. Още преди 7 години бившият рефер използва страниците на вестник “168 часа”, за да поиска въвеждането на Висша футболна лига. Спасов подробно разясни схемата, по която ще се играят мачовете и ще се провежда подобно първенство. “Естествено, ще съм от хората, които ще подкрепят с две ръце редуцирането на “А” група. Отдавна говоря, че това е единственият начин да се повиши качеството на мачовете. Нямаме толкова голям човешки футболен потенциал, за да съществуват почти 50 професионални клуба”, смята Любе Спасов.
За да се осъществи реформата е необходимо още от следващия сезон 2009/2010 “А” група да започне да намалява драстично и от есента на 2011 да се играе по нова система от 10 отбора. Един от вариантите е през следващите две първенства от “А” група да отпадат по 5 отбора и да влизат по два. Другият вариант е да изпадат по 4 отбора, да влизат по 2 и накрая да се играе турнир, в който 4 отбора ще определят 9-ия и 10-и участник в новосформираната Висше лига. “Още е рано да се говори за подобни промени. Това са въпроси, които не могат да се решават еднолично и ще трябва максимално широка подкрепа”, твърди шефът на БФС Боби Михайлов.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.