Условна присъда за фен на „Левски“ в Ловеч

p6240563Състав на Ловешкия окръжен съд призна в понеделник за виновен Стойчо Денчев (29 г.) от Велико Търново заради удара срещу ловешкия полицай Пламен Стоянов ( на снимката).  Съдията Иван Иванов постанови за Стойчо три години лишаване от свобода с отлагателен срок 5 години, като взе предвид чистото съдебно минало на момчето. Присъдата е по чл. 131, ал. 2, заради насената средна телесна повреда с трайно увреждане на служебното лице. Признат бе и гражданският иск срещу Стойчо от 15 000 лв. плюс различните такси и разходи.
Над 2 години продължи съдебното дирене в Районния и Окръжния съд в Ловеч по случая с нападението срещу полицая след футболен мач. В понеделник делото НОХ № 276 от 2008 г. завърши с присъда. Обвиняемият Стойчо Денчев от Велико Търново може да обжалва в 15-дневен срок пред апелативния съд.
Мелето стана на 26 ноември 2006 г. край градския стадион в Ловеч след среща на “Литекс“ и “Левски“, завършила наравно. Заради интересния мач в Ловеч пристигнаха сини фенове от столицата, Велико Търново и Габрово. Три буса с по 40-50 души във всеки от тях беше основната агитка, която полицаите се опитаха да обуздаят.
В разгара на битката между ултрасите и полицията от червен пътнически форд слязъл Стойчо Денчев. Той бил разярен от счупено стъкло и нападнал с обиди и юмруци дежурния полицай от КАТ Пламен Стоянов. Той изпълнявал задачи по регулирането на изтеглящите се коли и хора след мача.
Интересното в това дело е, че в последната си дума обвиненият запалянко не се призна за виновен. Пред съдията той каза: “Осъждам постъпката на хулигана, но това не съм аз“.
Неговият адвокат Симеонов също пледира за невинен, като изтъкна нарушения на процесуалните правила и правата на подзащитния му. Има доста противоречия в твърденията на свидетелите, не е резонно да се вярва само на полицаите, не и на феновете, изтъкна адвокатът.
Обвинението обаче мисли друго. По безспорен начин е доказана вината на Стойчо Денчев, каза прокурорът Светла Иванова. Проведената тройна психологично-психиатрична експертиза сочи, че и нормален човек може при афект да постъпи така, както Стойчо, изтъкна още Светла Иванова. Тя поиска посочената по-горе присъда.
Адвокат Станислав Иванов, защитник на пострадалия полицай, нямаше различия от прокурора. Иванов изтъкна обаче превантивната цел на исканата присъда. “Нека присъдата е предупреждение към младите фенове, които ходят по стадионите, нека знаят, че който посяга на полицай, посяга срещу държавата“, изтъкна адвокатът.
Делото ще се запомни с дългия си път и повдигнатото обвинение за средна телесна повреда срещу длъжностно лице от футболен фен. В показанието си пострадалият полицай Пламен Стоянов изтъкна, че нанесената вреда в областта на носа му няма да бъде никога излекувана. От удара той е получил перфорация на костната преграда. Според лекарите, днес никъде и никой специалист не може да я възстанови. Загубил е и обоняние. В резултат всеки ден той изпитва болка, като почиства с пинцети кръв от носа си.
В последното заседание Пламен беше мълчалив, само потвърди становището на адвоката си.
Ето какво обаче е казал Пламен преди две години пред НГ непосредствено след мелето. Тогава наш репортер го посети в болницата. “Удариха ме, защото съм полицай. Към мен се приближи момче с качулка и черно яке и ме удари в носа. Не съм сигурен с юмрук или твърд предмет, после пак ме удари в гръб. (НГ, бр.90 от 30 ноември 2006).
След побоя полицията тогава задържа за разпит в РПУ около 30 фена. Повечето от тях бяха пуснати през нощта. Съставени бяха актове на сини фенове, които изпочупиха седалките на стадиона. Битката привлече вниманието на обществеността и зае обширно място в медиите.
След две години имаме и присъда по случая, който осакати млад мъж за цял живот.

Подсъдимият: Мислех друго, след мача всичко се срути
Мислех друго, а животът ми се преобърна на 180 градуса след онзи мач, каза пред НГ подсъдимият Стойчо Денчев. Той е завършил икономика, работи и в момента в пункт на еврофутбол. Сега трябва да напусна работата си, защото не мога да работя там с присъда, сподели той. А преди имал намерение да работи в банка.
Предстояла му сватба с приятелката, която и тогава била с него в автобуса. Според версията му, той слязъл, за да я защити, когато някой счупил стъклото на буса.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.