Проф. Станислав Станилов: Законът за културно историческо наследство може и да не мине

stanilov_xsПрофесор Станислав Станилов е зам.-председател на ПП “Атака“, депутат и член на комисията по култура в НС. Започва кариерата си като екскурзовод в Преславския музей. Работил е в Окръжния музей в Шумен. Бил е ръководител на Секцията за средновековна археология в Археологическия институт с музей при БАН. Един от ръководителите на разкопките в Средновековна Плиска.

– Проф. Станилов, как ще коментирате промените в Закона за културно-историческото наследство?
– Въведохме от чуждото законодателство понятието “държател“. Това означава, че паметниците са държавна собственост, а тези, които ги държат имат право да ги продават и купуват, но под държавен режим. Държавата трябва да знае тяхното движение. Същото се отнася и за недвижимите паметници, крепости, къщи възрожденски и тези частна собственост, които попадат под режима на закона. Имам чувството, че законът може и да не мине. Голяма е съпротивата.
– Какво става, когато в частен терен се появи тракийска могила?
– По сегашния закон инвеститорът е длъжен да заплати на специалисти от музея да проведат разкопки. Защото е негово инвестиционното намерение и негова отговорността. Ако има в могилата гробница или архитектурни структури, той е длъжен да извика комисия от НИПК, която да реши съдбата на паметника. Обикновено се решава демонтаж.
– Ако могилата не е била регистрирана от музея?
– Пак е паметник по смисъла на закона. Има многобройни паметници под земята, които не са известни. Министерството на културата спря огромен строеж в Южния парк и инвеститорът даде парите за разкопките. След това решиха да се запази, а той измени архитектурния си план и вписа паметника в строежа. Стана интересно, и собственикът остана доволен. Ако могилата е само гроб, правят се разкопки, идва НИПК, маха могилата и той започва да строи.
– Защо “търсачите на щастие“ се измъкват лесно в съда?
– Новият закон е много строг. Има изменения и в НПК, които са изработени от прокуратурата.
– Ще се иска ли доказване на произхода на колекциите?
– Ще се иска. Дори и да не можеш да докажеш произхода, щом паметникът е у тебе, ти ставаш негов държател, но той пак е държавна собственост. Не можеш да разполагаш с него както ти прецениш.
– Какво мислите за частните музеи?
– Смятам, че трябва да има частни музеи и те трябват да бъдат подложени на един и същ режим, както и останалите – за сграда, климатици, охрана, консервация, реставрация, квалифицирани сътрудници. В България има само едно разрешение за частен музей за нумизматика. Той е на братя Бобокови. Частни музеи има по цял свят. В САЩ например, ако си направил частен музей, след смъртта ти наследниците нямат право да го притежават. Той става държавна собственост. Те имат право обаче да направят фондация за стопанисване. Нормално е държавните музеи да се страхуват от частните. Това е конкуренция. Но законът дава възможност преди да отиде при частника един новонамерен паметник да попадне веднага в музея, за което е предвидено възнаграждение.
– Ще потърси ли някой сметка на големите колекционери за произхода на колекциите им?
– По-важното е, че голяма част от антиките отиват в чужбина. Това е една огромна организирана престъпност. Това също е санкционирано от закона много строго и от НПК с дълги години затвор и т.н.
– Защо удрят дребните иманяри, а не пипат големите търговци?
– Според законодателните промени, които се обсъждат, всички са под един знаменател, няма малки и големи. Имаш сбирка, регистрираш я в съответния местен музей. Искаш да продадеш нещо, продаваш го на друг колекционер, а не в чужбина. В картотеката това се отразява.
– Ще има ли аукциони?
– Няма да има аукциони за археологическите паметници. Ще има само за т. нар. Антикварни къщи, които ще работят с лиценз от Министерството на културата.
– Как ще се спре трафикът на антики?
– Полицията и следствените органи отговарят за него. С излизането на закона, всеки новопредобит паметник трябва да докаже произхода си. Това е основната бариера.
– Ако ти подарят нещо или намериш?
– Подарък от кого? Ако си го намерил пък трябва да го занесеш в музея. Българските иманяри отдавна работят извън пределите на страната – в Румъния, Турция. И търгуват страшно. Много нещо обраха. Добре е, че богатите колекционери почнаха да изкупуват българските паметници от чужбина. Зная че, Васил Божков изкупува български паметници, изнесени нелегално в чужбина, за собствената си колекция.
– Проф. Станилов, “Атака“ напусна парламента, не ви ли дразни това, че не участвате в обсъжданията на новия закон?
– Дразни ме, но принципът трябва да се спазва.
Светлана
ПЕТРОВА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.